Ivar Asjes, tweede man achter Wiels, nieuwe premier Curaçao

Ivar Asjes vorig jaar met aanhangers. Foto ANP/ Michael Kooren

Ivar Asjes wordt de nieuwe premier van Curaçao. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt op een persconferentie van zijn partij Pueblo Soberano. De beëdiging van de nieuwe regering is waarschijnlijk aanstaande maandag, meldt persbureau Novum. De 44-jarige Asjes was de tweede man achter de vermoorde politicus Helmin Wiels.

Hij volgt demissionair premier Daniel Hodge op, die door Wiels na de verkiezing van 19 oktober werd neergezet als premier van een zakenkabinet. Dit tussenkabinet zou volgens plan na drie maanden tot een halfjaar plaatsmaken voor een nieuw kabinet met politici. Eind maart diende het kabinet zijn ontslag in.

Het nieuwe kabinet steunt op een coalitie van de partijen Pueblo Soberano, PAIS van Alex Rosaria, PNP van Humprey Davelaar en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran. Samen hebben de partijen 11 van 21 zetels in het parlement. Een aantal ministers uit het zakenkabinet komt terug als politiek minister.

Opmerkelijke aankondiging na problemen binnen partij

Eerder vandaag bleek dat er een breuk dreigt tussen de fractie van Pueblo Soberano en het partijbestuur, vanwege de benoemingen in verband met het nieuw te vormen kabinet. Onduidelijk is nog of de problemen binnen de partij Asjes’ benoeming tot premier in de weg staan. Het weerhield hem er in ieder geval niet van zelf aan te kondigen dat hij de nieuwe premier wordt.

Omstreden persoon

Asjes is lid van de fractie van Pueblo Soberano, de grootste partij van het eiland, in de Staten. Gedurende het kabinet van Gerrit Schotte van 2010 tot 2012 was Asjes voorzitter van het parlement.

Hij is niet onomstreden, schrijft Novum. Zo speelde hij een hoofdrol tijdens de crisis rond de val van het kabinet-Schotte. Hij weigerde een parlementaire vergadering op te roepen, waarin hij zou worden afgezet. Het werd de start van de crisis die leidde tot de bezetting van het regeringscentrum in Willemstad door voormalig premier Schotte.

Asjes kwam al eerder negatief in het nieuws toen hij als gedeputeerde in de Eilandsraad geld gebruikte van de toeristenorganisatie op het eiland om een advocaat te betalen. Met dat geld wilde hij een lokale krant voor de rechter brengen die een spotprent van hem had afgebeeld. Hij liet zich in het verleden ook benoemen tot directeur van het lokale afvalverwerkingsbedrijf. Dat werd door de rechter teruggedraaid, maar Asjes weigerde zijn salaris terug te betalen.

Afgelopen jaar kwam hij in het nieuws omdat hij zijn vrouw een aantal keren naar voren zou hebben geschoven voor posities binnen overheids-nv’s. Die werden teruggedraaid, omdat zijn vrouw niet de juiste papieren had.

    • Frank Huiskamp