Israël: actie als Rusland raketten in Syrië levert

Israël dreigt Rusland met militaire actie als Moskou inderdaad overgaat tot de plaatsing van luchtdoelraketten in Syrië. Een belangrijke fractie binnen de Syrische oppositie op haar beurt heeft de Europese Unie opgeroepen om haar nu ook snel wapens te leveren, nadat de EU maandag besloot het wapenembargo op te heffen.

De reeks dreigementen over en weer escaleerde gisteren door de beslissing van de EU om het wapenembargo niet te verlengen. Eerst verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de levering van de luchtdoelraketten S-300 doorgaat. Volgens viceminister Rjabkov is er geen reden om de contracten met het bewind-Assad te herzien nu er een wapenwedloop om Syrië dreigt. Plaatsing van de luchtdoelraketten kan een „stabiliserende factor” zijn om „heethoofden” ervan te weerhouden het conflict verder te internationaliseren, aldus Rjabkov.

Daarna meldde minister Yaalon van Defensie dat Israël de levering van de luchtdoelraketten als een „dreiging” zou opvatten en zich erop voorbereidt om de plaatsing van de S-300’s in Syrië desnoods eenzijdig met geweld te verhinderen.

De S-300 is een zeer hoogwaardig wapensysteem. Het kan binnen vijf minuten twaalf raketten lanceren en is daarmee een effectief wapen tegen een eventuele ‘no-flyzone’ in Syrië.

Na besprekingen in Parijs met zijn Franse ambtgenoot Fabius en zijn Amerikaanse collega Kerry draaide de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov de embargokwestie om. Wapens voor Syrische rebellen zijn „in strijd met het internationaal recht” dat alleen staten wapen kunnen kopen. Volgens Lavrov nemen de kansen af dat de conferentie volgende maand over een ‘politieke oplossing’ in Genève, waartoe Rusland en de VS eerder het initiatief namen, nu nog een succes wordt.

De Amerikaanse regering onderschreef de Europese beslissing van maandagnacht wel. Obama’s woordvoerder Carney waarschuwde dat juist eventuele plaatsing van S-300’s de conferentie in Genève belast. Maar de VS zijn niet voornemens de rebellen te gaan bewapenen, zei hij.

Om verdere escalatie af te remmen, heeft premier Netanyahu van Israël zijn ministers vandaag een spreekverbod opgelegd over mogelijke represailles tegen de Russische S-300 luchtdoelraketten.