iPhone laat gebruikster meegluren

Paspoortnummers, pincodes, bh-maten en bankrekeningnummers: het is maar een greep uit persoonlijke conversaties van anderen die een 24-jarige Amsterdamse vrouw ongewild kon volgen via de iMessage-app op haar iPhone.

Berichten kwamen lukraak binnen en de personen hadden geen idee dat ze werden ‘afgeluisterd’. Om het meegluren te stoppen klopte de vrouw aan bij provider T-Mobile, de politie en de Apple Store.

Apple heeft het probleem verholpen door de telefoon en het iMessage-account volledig te resetten. Het blijft echter onduidelijk of dit een eenmalige bug is of een lek dat gedicht moet worden om herhaling te voorkomen. Vorig jaar meldden sommige iMessage-gebruikers al dat ze met één persoon mee konden gluren.

Met berichtendienst iMessage zijn in het eerste jaar meer dan 300 miljard berichten verstuurd. Chatten is inmiddels populairder dan gewone sms: vorig jaar werden wereldwijd dagelijks 19 miljard chatberichten verstuurd, tegenover 17,6 miljard sms’jes.

De techniek achter ‘messengers’ als iMessage en WhatsApp is echter gesloten. Dat maakt controle lastig.

Risico’s van chatten: pagina 24

    • Marc Hijink
    • Hugo Logtenberg