Hoger beroep Van der Sloot van start - familie Flores niet aanwezig

Van der Sloot hoopte in hoger beroep een lagere straf te krijgen.
Van der Sloot hoopte in hoger beroep een lagere straf te krijgen. Foto EPA / Paola Aguilar

De hogerberoepszaak van Joran van der Sloot gaat vandaag van start bij het hooggerechtshof in Lima, Peru. De Nederlander die sinds vorig jaar januari een celstraf van 28 jaar uitzit voor de moord op Stephany Flores hoopt op aanzienlijke strafvermindering. De familie van de vermoorde Stephany Flores is niet aanwezig. Hun advocaat meldt aan persbureau Novum dat het voor de familieleden “te zwaar is”.

De familieleden waren wel aanwezig wel bij de rechtszaak in januari vorig jaar. Zij hoopten toen dat Van der Sloot levenslang achter de tralies zou verdwijnen, maar de Nederlander kreeg een celstraf van 28 jaar. Van der Sloot hoopt in het hoger beroep op een fors lagere straf.

Joran van der Sloot bij de uitspraak vorig jaar

‘Rechten Van der Sloot geschonden’

Zijn advocaat Máximo Altez meent dat de rechten van zijn cliënt zijn geschonden. Van der Sloot kreeg geen strafvermindering, terwijl hij kort na zijn arrestatie op een politievideo de moord op Flores bekende. Het is gebruikelijk in de Peruaanse rechtspraak dat de straf dan fors wordt verlaagd. Ook het berouw dat hij toonde voor zijn daad en het accepteren van de aanklacht van justitie in eerste aanleg, resulteerde volgens Altez niet in een significante strafvermindering. De rechtbank haalde twee jaar af van de dertig jaar die justitie had geëist.

Rechtsexpert Giovanna Gismondi laat aan Novum weten dat ze verwacht dat de verdediging van Van der Sloot zal willen aantonen dat er te weinig bewijs is voor de moord en roof met voorbedachten rade, waarvoor de Nederlander nu is veroordeeld. Zij denkt echter niet dat het hof hierin meegaat. Van der Sloot heeft eerder verklaard dat hij Flores in een emotionele opwelling heeft omgebracht.

Van der Sloot niet aanwezig op eerste zittingsdag

Van der Sloot bracht de nacht van 29 op 30 mei 2010 door met de 21-jarige rechtenstudente Stephany Flores in het casino Atlantic City in Lima. Hij was naar de Peruaanse hoofdstad afgereisd voor een pokertoernooi. In hotel Tac, waar hij logeerde, bracht hij Flores later om het leven. Hij vluchtte met hulp van drie Peruanen naar buurland Chili waar hij op 3 juni werd aangehouden. Kort daarop werd hij aan Peru uitgeleverd.

NOS-reportage van vorig jaar over de moord

Van der Sloot zat vast in de Miguel Castro Castro gevangenis tot hij rond zijn veroordeling in januari 2012 werd overgeplaatst naar de zwaarder bewaakte Piedras Gordas-gevangenis. Op de eerste zittingsdag wordt de beroepszaak uiteengezet voor alle betrokken partijen, laat een woordvoerder van het hof aan Novum weten. De 25-jarige Van der Sloot is niet aanwezig.