Geweldig, nu naar high school

Amarens Jongsma zingt, tennist en speelt piano. Vader Jacob: „Straks denken ze nog dat je de grootste streber van Friesland bent.”

None

Haar laatste en tiende examen zit erop. Amerens Jongsma (17), leerling van 6 vwo aan RSG Simon Vestdijk in Harlingen, maakte gisteren management & organisatie. „Veel sommetjes. Vraag vier over de veerpont was betrekkelijk eenvoudig, maar de rest was lastig. Ik denk dat ik niet hoger dan een vijf haal.” Ze had de profielen natuur & techniek en natuur & gezondheid en volgde drie extra vakken: geschiedenis, aardrijkskunde en m&o. „Ik koos exact maar wil ook veel over de maatschappij en de wereld weten. Leren vind ik leuk. In de vierde klas miste ik geschiedenis.”

Haar vader Jacob (54), hoofd constructieadvies bij Grontmij, drukte haar „haast dwangmatig” op het hart exact te kiezen. „Ik ervaar dagelijks hoe belangrijk dat is.” Amerens: „Maar ik vind het ook leuk. Wiskunde B is een van mijn beste vakken.”

Jacob: „Ik zie een parallel tussen haar en mij. Ik begon met de pedagogische academie maar deed later hts werktuigbouw.” Amerens: „Wij hebben nu bijna meer meisjes dan jongens in de klas bij wis- en natuurkunde.” Jacob: „In het algemeen zijn meisjes ook slimmer op deze leeftijd.”

Een van Amerens’ inspiratiebronnen is haar geschiedenisdocent. Amerens: „Zij organiseert veel activiteiten waar ik aan meedoe, zoals videodebatten en een jeugdgemeenteraad.” Amerens zong in schoolmusicals, werd tenniskampioene, speelt piano, geeft tussen de examens door nog bijles aan leerlingen en houdt de Facebook-pagina van de school bij.

Als ze slaagt, maar toch een te laag cijfer heeft voor Nederlands, gaat ze daar een herexamen in doen. „Een vijf op je cijferlijst staat niet mooi.” Haar vader schudt zijn hoofd. „Hou op. Dat is toch niet normaal?” Amerens: „Ik wil het hoogst mogelijke halen.” Jacob: „Straks denken ze nog dat je de grootste streber van Friesland bent.” Amerens: „Valt best mee.” Jacob: „Zal het vrouwelijke hormoontje wel zijn.”

Ze gaat een half jaar naar een high school in Minneapolis. „Lijkt me geweldig.” Daarna wil ze studeren aan het University College in Utrecht of Amsterdam. „Leraren moeten je daarvoor aanbevelen. En je moet zelf een motivatie schrijven.” Na drie jaar hoopt ze haar bachelor te halen. „Daarna een master. Eventueel in het buitenland. Misschien schei- en natuurkunde.” Jacob: „Je zei het vanmiddag wel mooi.” Amerens: „Ja, dat ik ook met mensen wil werken.”

Politiek vindt ze interessant. „Ik wil de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden.” Jacob: „Waarom wil je dat?” Amerens: „Nou, allereerst omdat ik het belangrijk vind hoe het met de maatschappij gaat. En omdat ik wil opkomen voor de zwakkeren. Maar eerst wil ik slimmer worden.” Jacob: „Je bent al slim. Kennis en kennissen is je motto.” Amerens: „Ja en: durf te weten.”

    • Karin de Mik