Geld is een ander woord voor vrijheid

Daan Herweg (31) is jazzpianist en werkt als zzp’er Naast zijn optredens is hij producer, songschrijver en arrangeur Daan woont in een koophuis

‘Het is nogal een grap dat ik een hypotheek heb. Uit 2005 komt die, vóór de crisis. Ik zat nog op het conservatorium, en opeens verdiende ik 20.000 euro omdat ik had meegeschreven aan twee hits van Lange Frans & Baas B. Bij de bank vonden ze dat zo leuk dat ze zeiden: hier, twee ton! Ineens had ik een huis. Echt idioot, want al snel kon ik het niet meer betalen en moesten mijn ouders bijspringen. Ik wilde toen even niet in popbands spelen, om me te concentreren op jazz. Daardoor verdiende ik minder, maar ik dacht: ik ga zorgen dat ik ergens écht goed in word – ook daarmee valt geld te verdienen. Dat heeft geloond: ik kan mijn hypotheek weer betalen.

„Voor een muzikant verdien ik eigenlijk absurd goed. Dat komt doordat ik heel veel doe: drie, vier keer per week treed ik op met bands. Daarnaast arrangeer ik, geef ik les en doe ik productiewerk. Ook ben ik songschrijver, zo schreef ik laatst nog mee aan een nummer voor Caro Emerald.

„Niet arrogant bedoeld, maar ik kom om in de klussen. Terwijl ik toch helemaal geen netwerker ben. Ik haat dat narcistische gedoe van: hier is mijn kaartje. Natuurlijk heb ik ook een ijdele kant, dat hoort erbij als muzikant. Maar toch, ik krijg de kriebels van zelfpromotie. Eigenlijk onzin, want het is gewoon iets praktisch wat je moet doen als artiest.

„Muzikanten zijn meestal geen geboren ondernemers. Zelf heb ik de mazzel dat ik het spelletje snap, al doe ik vaak ook maar wat. Muzikanten zeggen: the people, the money, the music – daarvan moeten er per klus twee kloppen voor je.”