Fanny's Games in gevaar door koopdrift FC Twente

FC Twente wil eigenaar worden van het FBK Stadion in Hengelo. Als de voetbalclub zijn zin krijgt, betekent dat het einde van de FBK Games.

Er is heibel in Hengelo. Geen meningsverschil dat even met een goed gesprek kan worden opgelost, maar een clash tussen Twentse mastodonten: de voetbalclub FC Twente en de organisatie van de Fanny Blankers-Koen Games, de enige internationale atletiekwedstrijd in Nederland. Inzet van de ruzie is het FBK Stadion in Hengelo, wat de voetbalclub zich wil toe-eigenen. Gevolg: na 31 jaar exit FBK Games.

De verwijten worden steeds venijniger. Gisteren tijdens de persconferentie waar het deelnemersveld van de (laatste?) FBK Games werd bekendgemaakt, beschuldigde wedstrijddirecteur Hans Kloosterman FC Twente van gebrek aan kompassie met het belangrijkste atletiektoernooi van Nederland. Hij vindt dat de voetbalkampioen van 2010 makkelijk praat over solidariteit, maar daarvan in de praktijk geen blijk geeft. Kloosterman zegt het in nette bewoordingen, maar hij bedoelt dat FC Twente geen boodschap heeft aan de FBK Games.

Eerder al had voorzitter Joop Munsterman van FC Twente, die onbereikbaar was voor commentaar, in de regionale media een dam opgeworpen tegen de inrichting van een stadion waarin zowel wordt gevoetbald als aan atletiek gedaan kan worden. Het idee van synergie noemde Munsterman in dagblad De Twentsche Courant Tubantia financieel ondenkbaar: „Dan moeten wij een miljoen euro extra in het stadion investeren om atletiek mogelijk te maken. Dat kunnen wij niet verantwoorden ten opzichte van onze sponsors.”

Een impliciete afwijzing, oordelen de atletiekliefhebbers. FC Twente wil in hun ogen een eigen stadion, zonder de atletiekbaan als visuele sta-in-de-weg. En dat voor wedstrijden van het vrouwenelftal en de jeugdteams, waar hooguit enige honderden toeschouwers op afkomen. Trouwens, waarom moet FC Twente twee stadions hebben, vragen actievoerende sympathisanten van de FBK Games zich af. En waarom in Hengelo? FC Twente hoort toch in Enschede, waar ook stadion De Veste is gesitueerd. De club mag naast het FBK Stadion zijn trainingscentrum hebben, dat rechtvaardigt nog niet imperialistisch gedrag.

Hoe de vete is ontstaan? Als uitvloeisel van enige krimpdrift bij de gemeente Hengelo. Sportwethouder Erik Lievers (D66) heeft zich een bezuiniging opgelegd van 280.000 euro op het FBK Stadion. Hij kreeg de zegen van de gemeenteraad, met de aantekening dat de FBK Games behouden moet blijven voor Hengelo. Maar verkoop van het stadion aan FC Twente lijkt de financieel interessantste oplossing. Uit aftastende gesprekken bleek dat de voetbalclub (nog) niet bereid is een flinke koopsom op tafel te leggen. FC Twente heeft drie miljoen in de achterzak, maar wil dat geld gebruiken voor de herinrichting van het FBK Stadion.

Zo lang de gemeente het stadion in eigendom houdt, komt er volgens FBK-adepten weinig van de beoogde bezuiniging terecht. Omdat in dat geval de kapitaallasten van zo’n 400.000 euro op jaarbasis blijven gehandhaafd. Hooguit wordt er iets gewonnen op de exploitatiekosten van ruim 100.000 euro per jaar. Daar staat tegenover dat er geïnvesteerd moet worden in een nieuwe atletiekbaan voor de drie verenigingen die het gehele jaar door gebruik maken van het FBK Stadion. De gemeente heeft daarvoor 700.000 euro gereserveerd. Te weinig, oordeelt oud-sportwethouder Henk Nijhof (GroenLinks), die zich als lobbyist van de FBK Games opwerpt, en als ervaringsdeskundige uitgaat van meer dan een miljoen als investering.

Nu de panelen schuiven, nemen de strijdende partijen hun strategische posities in. De organisatie van de FBK Games greep gisteren de traditionele persconferentie aan om FC Twente in de foute hoek te drukken; als een rupsje-nooitgenoeg zonder een splinter empathie af te schilderen. Arrogantie van de macht – lees voetbal – menen de atletiekliefhebbers. Of zoals Kloosterman het verwoordde: „Elke stad heeft voetbal, alleen Hengelo heeft topatletiek.”

Het laatste woord is op 2 juli aan de Hengelose raad. Lokale politieke watchers denken dat een kleine meerderheid naar atletiek helt. Mocht dat een foutieve waarneming blijken en FC Twente voorgoed bezit van het terrein nemen, dan mag sprinter en trekpleister Churandy Martina op 8 juni de FBK Games ten grave dragen. Voor hem geen gebeurtenis om blij van te worden.

    • Henk Stouwdam