Experts: slagader grensrechter niet spontaan gescheurd

De rechters in de rechtbank van Lelystad op de eerste dag van rechtszaak tegen de mannen die verdacht worden van het doodschoppen van Richard Nieuwenhuizen.
De rechters in de rechtbank van Lelystad op de eerste dag van rechtszaak tegen de mannen die verdacht worden van het doodschoppen van Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen is hoogstwaarschijnlijk niet om het leven gekomen door een spontaan gescheurde nekslagader. Dat betoogde een aantal deskundigen vanochtend in de rechtbank in Lelystad tijdens de eerste dag van het proces tegen de acht verdachten in de zaak rond zijn dood.

Over de doodsoorzaak van Nieuwenhuizen ontstond vorige week twijfel toen de Britse forensisch patholoog Christopher Milroy in een rapport beweerde dat de grensrechter, die begin december na een voetbalwedstrijd in Almere zwaar mishandeld werd door een groep jongens, mogelijk niet is overleden aan de gevolgen van de mishandeling, maar aan een spontaan ontstaan scheurtje in zijn nekslagader. Milroy schreef het rapport in opdracht van het kantoor van Gerard Spong, dat een van de verdachten bijstaat.

Milroy was vanochtend ook in de rechtbank en zei dat de stukken ader die hij heeft onderzocht niet helemaal normaal waren. Hij heeft de stukken getoond aan een aderexpert, die hem zei dat bij Nieuwenhuizen sprake was van de zeldzame genetische afwijking SMA waardoor slagaders onder extreme omstandigheden sneller kunnen scheuren. Milroy zei dat deze genetische aanleg voor een afwijking in slagaders steeds vaker wordt opgemerkt, maar dat het onderzoeksveld nog in ontwikkeling is.

‘Onwaarschijnlijk’ dat bij Nieuwenhuizen sprake was van SMA

Een aantal andere experts bestreed de lezing van Milroy gisteren in NRC Handelsblad en deed dat vandaag in de rechtszaal opnieuw. De Vlaamse neurochirurg en hoogleraar Emile Beuls zei dat het “hoogst onwaarschijnlijk” is dat Nieuwenhuizen aan SMA leed en dat de verdediging de bevindingen van Milroy gebruikt om twijfel te zaaien over de doodsoorzaak.

Twee pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Bela Kubat en An Maas, hielden vanochtend in de rechtbank vast aan de conclusie uit het sectierapport van het NFI, waarin staat dat Nieuwenhuizen “hoogstwaarschijnlijk” om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek. Maas zei dat een ontsteking in de vaatwand is geconstateerd, die volgens haar een reactie is op de beschadiging. Zij heeft geen aanwijzingen dat de wand van de nekslagader al beschadigd of ontstoken was.

Onze verslaggeefster Yasmina Aboutaleb is in de rechtbank in Lelystad:

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Volgens Bela Kubat (NFI) is de conditie van de vaten niet doorslaggevend, maar de mate van geweld.
Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Belgische deskundige Beuls: als ik het rapport vd collega van Milroy lees, lees ik een en al onzekerheid over de gestelde diagnose.

Het proces tegen de acht verdachten, van wie er zeven minderjarig zijn, begon vanochtend. De verdachten wordt het medeplegen van doodslag ten laste gelegd. Er zijn 41 getuigen gehoord. Voor het proces zijn vijf dagen uitgetrokken. Naast de verdachten en hun familie en advocaten is ook de familie van de overleden grensrechter aanwezig.

    • Pim van den Dool