Euronext daagt TOM om merknaam AEX

Beursorganisatie NYSE Euronext heeft een kort geding aangespannen tegen TOM en BinckBank. Deze twee concurrerende beleggingsinstellingen zouden volgens de beurs inbreuk maken op het merkrecht op de naam AEX.

TOM is een alternatief beursplatform waarop particuliere beleggers tegen lagere tarieven aandelen en opties kunnen verhandelen. Euronext ligt al jaren met deze nieuwkomer in de clinch.

Euronext eist komende maandag dat TOM en (haar aandeelhouder) Binck net als andere spelers op de effectenmarkt licentiegeld betalen voor het gebruik van de naam AEX. Daarbij gaat het onder meer om ‘TOM Opties gebaseerd op de AEX index’. „Als houder van AEX-merken en andere intellectuele eigendomsrechten, kunnen we ongeautoriseerd gebruik van onze eigendomsrechten niet toestaan”, zegt een woordvoerder van Euronext.

Directeur Willem Meijer van TOM ziet de dagvaarding als „de zoveelste poging van Euronext om ons te dwarsbomen in de concurrentie”. Een financiële vergoeding is volgens hem niet nodig: „Als je een product introduceert waarvan de naam AEX voorkomt, is refererend merkgebruik geoorloofd.”

In een eerder conflict besliste de rechter vorig najaar dat Euronext TOM moet toelaten als lid van haar derivatenbeurs NYSE Liffe in Londen.