Eindexamen Frans verplaatst naar morgen na uitlekken opgaven

Scholieren van het Corderius College in Amersfoort maandagochtend tijdens hun eindexamen Frans.
Scholieren van het Corderius College in Amersfoort maandagochtend tijdens hun eindexamen Frans. Foto ANP / Rick Nederstigt

Het eindexamen Frans voor het vwo, dat vanmiddag om 13.30 uur zou plaatsvinden, is verplaatst naar morgen. Dat heeft het actiecomité voor scholieren, LAKS, vanochtend bekendgemaakt. Gisteren werd bekend dat de opgaven van het vwo-examen Frans waren uitgelekt en op internet stonden.

Twitter avatar LAKStweets LAKS We hebben bericht van het College voor Examens: het examen VWO Frans wordt verplaatst naar morgen (30 mei) om 13:30 uur.

De 16.700 vwo-leerlingen met Frans in hun pakket maken morgen een vervangend examen. Het College van Examens meldde vanochtend in een toelichting dat het niet mogelijk was vandaag een vervangend examen te laten afnemen. De reden daarvoor is dat mogelijk niet alle scholen op tijd de juiste vervangende documenten in huis konden hebben. “Daarom is het niet verantwoord het door te laten gaan”, aldus het college.

LAKS: erg vervelend voor scholieren

Het LAKS betreurt vooral de gevolgen van het uitstel voor de leerlingen. “Het is balen dat scholieren een nacht in onzekerheid zaten en dat het examen nu alsnog niet doorgaat”, schrijft coördinator van de eindexamenklachtenlijn van het LAKS Sadjia Safdari in een verklaring:

Het is begrijpelijk dat er logistieke obstakels zijn, zeker als het lekken pas zo laat op de avond bekend wordt. Maar voor scholieren is dit natuurlijk erg vervelend.

Voor vwo’ers was het examen Frans het laatste examen. Velen zouden vanavond al op vakantie gaan, maar moeten hun reis nu minimaal een dag uitstellen.

Twitter avatar LAKStweets LAKS Sorry, we vinden het heel vervelend voor alle vakantiegangers; willen jullie een klacht indienen bij ons? Dat kan op examenklacht.nl!

Hoe de examenopgaven hebben kunnen uitlekken is nog niet duidelijk. Het examen werd gisteren door een anonieme afzender online gezet op de site mijnbestand.nl. In een begeleidende brief zegt de afzender dat hij het examen online plaatste omdat er veel vaker examens zouden uitlekken. “Ik doe dit omdat het oneerlijk is tegenover de leerlingen die voor hun examen ploeteren, huilen, zweten, meer huilen en wensen op een wonder.”

Staatssecretaris: uitlekken examens kwalijke zaak

Het College van Examens gaat vanwege het uitlekken van de opgaven aangifte doen van diefstal. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) noemde het uitlekken van het examen in een reactie tegenover persbureau Novum “een kwalijke zaak”. “Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten blokken om vandaag examen te doen.”

Het enige positieve is volgens hem dat het College voor Examens een ander examen beschikbaar heeft en dat leerlingen nog een dag langer kunnen leren. “Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij”, aldus Dekker.