Eerste homohuwelijk Frankrijk is een feit

Bruno Boileau (r) and Vincent Autin (l) kussen nadat ze in Montpellier in de echt zijn verbonden. Foto AFP/ Boris Horvat

In het Franse Montpellier is vanavond het eerste homostel getrouwd sinds het land definitief het huwelijk openstelde voor homoseksuelen, schrijft AFP.

De 40-jarige Vincent Autin en zijn 30-jarige partner Bruno Boileau trouwden in het stadhuis van de Franse stad onder grote belangstelling. De burgemeester van de stad, Helen Mandroux, zei tegen ze dat ze een “historisch moment” beleefden, voor “ons land en onze republiek”:

“Vandaag worden vrouwen en mannen in Frankrijk niet langer gediscrimineerd vanwege hun seksuele voorkeur.”

Beelden van het ja-woord

Het huwelijk werd live op televisie uitgezonden. Er waren enorm veel mensen naar het stadhuis van Montpellier afgekomen, zo’n vijfhonderd mensen maakten de plechtigheid mee. Volgens onze correspondent Peter Vermaas hadden de twee mannen ook aan media-aandacht geen tekort:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Zometeen in Montpellier het eerste huwelijk in Frankrijk tussen twee mannen. 220 journalisten aanwezig.

AFP meldt dat er na het ja-woord uitgebreid applaus klonk, ook buiten. Enkele mensen riepen boe, maar dat was een zeer kleine minderheid.

Uitgebreide veiligheidsmaatregelen

Er was ook veel politie op de been, om ervoor te zorgen dat de ceremonie niet verstoord zou worden. Het homohuwelijk mag dan wel ingevoerd zijn in Frankrijk, er is nog steeds een grote groep mensen die tegen is. Afgelopen zondag demonstreerden zo’n 150.000 mensen in Parijs. Er waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werd volgens Vermaas iedereen gefouilleerd, vanwege een eerdere bedreiging:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Iedereen die het stadhuis van Montpellier binnen wilde, moest gefouilleerd worden na dreigementen eerder vandaag. #Mariagegay

“Nog steeds onze bruiloft”

Volgens Novum zei de 30-jarige Boileau vooraf dat hij zijn huwelijksdag niet wilde laten vergallen door de veiligheidsmaatregelen:

“Het is nog steeds onze bruiloft, wat er ook gebeurt. Er zijn altijd veiligheidsvoorschriften waar we ons aan moeten houden, maar we willen over het plein van het gemeentehuis lopen. We willen dit moment opdragen aan iedereen die de afgelopen maanden heeft gevochten tegen de haat.”

Verdeeldheid over homohuwelijk

Frankrijk is het veertiende land ter wereld waar homo’s mogen trouwen. Het openstellen van het homohuwelijk was een verkiezingsbelofte van Francois Hollande. De wet kwam gemakkelijk door beide kamers van het Franse parlement, omdat zijn socialisten overal een ruime meerderheid hebben.

De kwestie ligt erg gevoelig in Frankrijk. De afgelopen tijd zijn er meerdere protesten tegen het huwelijk geweest, die vaak ontaardden in geweld. Leden van de Nationale Assemblée werden bedreigd en het geweld tegen homo’s is toegenomen. Vooral uit de rechtse en christelijke hoek is er veel kritiek.

    • Frank Huiskamp