dvd en web Ideaal buurmeisje dat kon zingen

Eind april overleed op 91-jarige leeftijd actrice en zangeres Deanna Durbin. Tussen 1936 en 1949 maakte zij 21 films, waarna zij zich voorgoed terugtrok uit de filmwereld en met haar derde echtgenoot in Frankrijk ging wonen.

Durbin was niet alleen in Amerika een enorme ster, haar populariteit kende geen grenzen. Anne Frank had een plaatje uit First Love (1939) in het Achterhuis hangen, de film waarin Durbin haar eerste kus kreeg – een moment dat indertijd tot oververhitte media-aandacht leidde.

Universal, de filmstudio die haar onder contract had, heeft in 2004 alleen in Amerika een dvd-box met zes van haar films uitgebracht. Wie een regiovrije dvd-speler heeft, kan voor minder dan 15 euro de boxset Deanna Durbin Sweetheart Pack kopen. Hierin zitten twee dubbelzijdige discs met drie films per schijfje: twee op één kant, één op de andere. De box biedt een goede doorsnee van haar oeuvre: van haar debuut op 15-jarige leeftijd in Three Smart Girls (1936) tot Lady on a Train uit 1945.

Zoals wel meer tieneridolen lukte het Durbin maar moeizaam om haar imago van het ideale buurmeisje te ontstijgen. Zij wilde graag andere rollen spelen, maar de studio speelde liever op safe met veel middelmatige komedies. Omdat Durbin ook beschikte over een gouden keel bevatten al haar films momenten waarop zij zingt, zelfs in het komische misdaaddrama Lady on a Train. Dit is een van de beste films uit de box, samen met de komedie It Started with Eve (1941), waarin Durbin haar komische talent tentoonspreidt en schittert naast acteerkanon Charles Laughton.

    • André Waardenburg