Dreun andermans drone uit de lucht

Techneuten laten hun drones als kemphanen met elkaar vechten. Wie zijn tegenstander als eerste neerhaalt, heeft gewonnen.

Drones zijn niet alleen een omstreden wapen in verre oorlogen. Drones zijn ook nieuwe hebbedingetjes voor liefhebbers van technisch speelgoed. Ze lenen zich prima voor een nieuw soort wedstrijden.

Het gaat om zogeheten quadcopters of minicopters, helikopterachtige toestellen met vier of meer rotors. Je bestuurt ze met een afstandsbediening en je houdt ze daarbij in je blikveld. De goedkoopste kosten nog geen honderd euro. Er bestaan competities waarbij deelnemers hun vaardigheid laten zien en hun drone allerlei acrobatische toeren laten uithalen.

Inmiddels verschijnen op YouTube de eerste video’s van luchtgevechten tussen drones. Het idee doet denken aan Robot Wars, de tv-serie die op afstand bestuurbare robots op elkaar liet inmeppen. Het lijkt een kwestie van tijd voor een omroep de mogelijkheden van drone combat ontdekt.

De primeur (voor zover valt na te gaan) is voor de Amerikaanse site Guns-n-gardens. Eerder viel G&G op door spectaculaire en grappige video’s waarin wapens en robots werden geconstrueerd en getest, en waarin adviezen werden gegeven voor het overleven van aanvallen door zombies.

De regels voor drone combat in de versie van Guns-n-gardens zijn simpel. Wie de drone van de tegenstander weet neer te halen, wint. Storten beide neer dan wint degene die het eerst weer in de lucht is.

De eerste video’s zijn meteen al vaardig geregisseerd. Er is een camera op de grond, beide drones hebben een camera aan boord en er is zelfs een derde drone die boven de twee kemphanen zweeft. De beelden daarvan worden snel door elkaar gemonteerd.

Daarnaast tonen de makers hun technische kunnen. Er is er een aparte reportage over het maken van een schokdempende behuizing. De drones vallen namelijk om de haverklap uit de lucht, onderdelen spatten dan alle kanten op. Guns-n-gardens heeft een methode ontwikkeld om een wegwerpharnas te maken voor een drone: een vel polystyreen wordt eerst verwarmd tot de kunststof zacht is, en dan over de vorm van een drone gelegd en aangezogen met een stofzuiger. Na koelen levert dat een hard afgietsel van de drone op, waar alleen de rotors uit zullen steken.

Voor een echt interessante strijd hebben de drones nog wapens nodig. Nu is de enige manier om de ander neer te halen: fysiek contact. Meestal vallen beide partijen, en is het een loterij (afgezien van slimme beschermingsmaatregelen) wie daarbij de minste schade oploopt. Projectielen als kogels, touwtjes en kleverig materiaal hebben allemaal hun eigen effect op de tegenstander, en ook op het gewicht en de bestuurbaarheid van de drone die ze draagt. Daarmee kan drone combat nog leuker worden dan het al is.

De video is te zien op nrc.nl/wetenschap

    • Herbert Blankesteijn