Doe het niet!

None
foto reuters

Een man met ontbloot bovenlijf zit op een elektriciteitsmast in de Chinese stad Xi’an. Het is niet de eerste keer. De Chinees klom tot drie keer toe in de mast. De man hield de politie op afstand door te dreigen met zelfmoord. Een van zijn buurtgenoten probeert de man naar beneden te praten met een megafoon. Met succes. De Chinees besluit even later naar beneden te komen.

Lange tijd deed het communistische regime mistig over het aantal zelfmoorden in China. Maar de laatste jaren bericht bijvoorbeeld het Chinese staatspersbureau Xinhua regelmatig over zelfmoordstatistieken. Zo zou het aantal zelfmoorden in China rond de 300.000 per jaar liggen, wat zou neerkomen op 3,6 procent van het totaal aantal doden. Daarmee ligt het cijfer een tot anderhalf procent hoger dan in westerse landen als Nederland of België.

Hoewel in de media vooral aandacht is voor de zelfmoordgolven onder fabrieksarbeiders laten de officiële staatscijfers zien dat driekwart van de zelfmoorden plaatsvindt op het platteland. En daar zijn het vaker vrouwen dan mannen.