Dijsselbloem hoort eis 2,8 procent ‘voor het eerst’, maar is niet verrast

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt dat hij “voor het eerst” hoort over de eis van de Europese Commissie dat het Nederlandse begrotingstekort in 2014 teruggedrongen moet worden tot 2,8 procent, meldt persbureau Novum. Hij is daarentegen niet verrast en noemt de extra 0,2 procent een ‘veiligheidsmarge’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens een persconferentie in Lissabon maandag.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens een persconferentie in Lissabon maandag.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt dat hij “voor het eerst” hoort over de eis van de Europese Commissie dat het Nederlandse begrotingstekort in 2014 teruggedrongen moet worden tot 2,8 procent, meldt persbureau Novum. Hij is daarentegen niet verrast en noemt de extra 0,2 procent een ‘veiligheidsmarge’.

Vandaag werd bekend dat Nederland een jaar uitstel krijgt om het tekort terug te dringen tot onder de Europese norm van 3 procent. De Europese Commissie adviseert Nederland miljarden extra te bezuinigen.

Hij wijst erop dat de afspraak nog steeds 3 procent is, maar de eis verbaast hem daarentegen niet:

“Ik begrijp de aanbeveling vanuit hun perspectief.”

“Sociaal akkoord nog overeind”

In augustus neemt het kabinet een besluit over extra bezuinigingen. Volgens Dijsselbloem staat het sociaal akkoord nog overeind. Daarin spraken werknemers en werkgevers met het kabinet af dat het pakket van 4,3 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen in de ijskast gaat.

Hoeveel miljarden het kabinet volgend jaar moet bezuinigen om de 2,8 procent te halen is nog niet zeker. De Commissie wil namelijk dat Nederland volgend jaar maatregelen neemt ter grootte van 1 procent van het BBP, wat in het geval van Nederland zou betekenen dat het kabinet minimaal zes miljard euro moet ombuigen.

Rutte loopt niet vooruit op bezuinigingen

Premier Rutte is net als minister Dijsselbloem niet geschrokken van de aanbevelingen, meldt persbureau Novum. Hij zegt echter niet te begrijpen waar de 2,8 procent vandaan komt. Hij zegt eens goed te willen kijken waar dat getal vandaan komt.

De zes miljard euro aan extra bezuinigingen waarover nu wordt gesproken, “lag in lijn met eerdere ramingen van de commissie”, volgens Rutte. Hij maakte duidelijk dat er pas in augustus wordt besloten over nieuwe bezuinigingen, op basis van de raming van het Centraal Planbureau:

“We stellen in augustus de begroting op. Dat doen we al sinds 1815.”

“Afstand nemen van Brusselse kamikazepolitiek”

SP-leider Emile Roemer reageerde zojuist op de aanbevelingen van de Europese Commissie. Hij vindt dat ze de plank behoorlijk misslaat. Zes tot zeven miljard extra bezuinigen staat volgens hem gelijk aan “economische kamikazepolitiek”.

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Kabinet moet afstand nemen van Brusselse kamikazepolitiek van Olli Rehn. http://t.co/IW2XZ4SRDL

De eis van 2,8 procent is onverstandig en maatschappelijk onacceptabel:

“We moeten nu verstandige economische politiek bedrijven en niet getalletjes uit Brussel heilig verklaren. Dat betekent gericht investeren en werken aan herstel van koopkracht en vertrouwen.”

Wilders: “Laat Brussel in moeras zakken”

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter op de aanbevelingen:

Op de partijwebsite zegt de PVV “geschokt” te zijn door de “ziekelijke bemoeizucht”. Nederland wordt hiermee nog sneller afgebroken, volgens de partij.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf toont zijn verbazing de “nieuwe norm” van 2,8 procent:

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf EU komt ineens met nieuwe norm van 2,8%. We zouden nog dik miljard extra moeten bezuinigen. 3% is afspraak. Rest gaat NL over en niet EU

D66: “begin eerder met hervormingen”

Volgens D66 betekenen de aanbevelingen vanuit de Europese Commissie dat het kabinet eerder moet beginnen met hervormingen. Kamerlid Wouter Koolmees denkt dat eerdere hervormingen ook goed zijn voor de overheidsfinanciën en dat ze mensen “een steuntje in de rug” zullen geven:

“Het kabinet heeft met de sociale partners afgesproken de hervormingen uit te stellen tot 2016. Laten we het sociaal akkoord versneld uitvoeren en al in 2014 beginnen met de hervorming van ww en ontslagrecht. (…) Door duidelijkheid te scheppen, neem je de onzekerheid bij mensen weg. Dat is nu het allergrootste probleem van de Nederlandse economie. Hervormingen creëren meer banen, maakt de arbeidsmarkt meer flexibel en daarmee toekomstbestendig. Bovendien zorgt het voor vermindering van ons begrotingstekort.”