Depri? Ga in therapie, want het werkt. Echt

Naar de therapeut voor je depressie is altijd heilzaam Welke behandeling je kiest, maakt niet uit Dat blijkt uit een meta-studie

The open sage country near Wickahoney Creek in the Owyhee wilderness area is expansive and offers miles and miles of hiking as seen in this photo taken near Bruneau, Idaho, May 14, 2005. Out in the wilds of Owyhee County in Southwest Idaho, you'll probably only meet pronghorns, hawks and bull snakes. (AP Photo/The Idaho Statesman, Pete Zimowsky)
The open sage country near Wickahoney Creek in the Owyhee wilderness area is expansive and offers miles and miles of hiking as seen in this photo taken near Bruneau, Idaho, May 14, 2005. Out in the wilds of Owyhee County in Southwest Idaho, you'll probably only meet pronghorns, hawks and bull snakes. (AP Photo/The Idaho Statesman, Pete Zimowsky) AP

Redacteur biologie

Het maakt niet uit welke therapie mensen met depressie kiezen, als ze zich maar laten behandelen. Dat zegt hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit. Met een internationaal team van onderzoekers maakte hij een meta-analyse van eerder gepubliceerd onderzoek, waarin ze het effect van zeven verschillende psychotherapeutische behandelingen vergeleken. De resultaten staan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine.

Alle zeven behandelingen – variërend van therapie gericht op het oplossen van problemen tot cognitieve gedragstherapie waarbij niet-helpende gedachten omgebogen worden – hadden een significant positief effect op de klachten en symptomen van patiënten. „Professionele begeleiding door een therapeut is bij depressie dus altijd heilzaam”, zegt Cuijpers aan de telefoon. Groepssessies, individuele gesprekken, face to face of via internet, alles bleek effectief.

In totaal betrokken de psychologen bijna 200 verschillende studies in hun analyse, met meer dan 15.000 proefpersonen. Alle uitkomsten hiervan werden zorgvuldig opnieuw gewogen in een zogeheten netwerkanalyse. Het bleek dat de grootste zorgvuldig opgezette experimenten de kleinste effecten lieten zien, zegt Cuijpers, maar dat had geen gevolgen voor de conclusie.

„Welke therapievorm iemand kiest, is om het even”, zegt Cuijpers. „De patiënt moet gewoon kijken wat het beste past. Iemand die veel last heeft van negatieve gedachten heeft wellicht het meeste aan cognitieve gedragstherapie, en iemand die moeite heeft met sociale relaties kan kiezenvoor interpersoonlijke therapie. Voor het effect maakt het niet uit.”

In de onderzoeken die Cuijpers en zijn collega’s nu hebben samengenomen, bepaalde het lot welke therapie mensen toegewezen kregen, maar er zijn andere studies gedaan waarbij patiënten zelf hun voorkeur mochten kiezen. „Maar meestal werd daar niet gevonden dat het meer effect had”, zegt Cuijpers. Daarom zijn er geen duidelijke criteria te geven voor bij wie welke therapie het beste zal aanslaan.

Overigens bleek uit eerder vergelijkend onderzoek van Cuijpers al dat gedragstherapie en medicijnen (antidepressiva) even goed werken tegen depressie. „Het beste werkt de combinatie van die twee”, zegt Cuijpers. „Maar pillen lossen het probleem vaak vooral op de korte termijn op, en alleen zo lang iemand de antidepressiva slikt. De uitwerking van cognitieve gedragstherapie gaat echter ook verder als de therapie gestopt is. Zelfs werden in een onderzoek aanwijzingen gevonden dat mensen die al een jaar gestopt zijn met cognitieve gedragstherapie beter af zijn vergeleken met patiënten die in dat jaar door zijn gegaan met het slikken van antidepressiva.”

Cuijpers zegt dat „adviezen om meer te gaan sporten, naar de kroeg te gaan of eens uitgebreid met de buurvrouw praten” als remedie tegen depressieve klachten geen wetenschappelijke basis hebben. „Vooral naar het effect van lichaamsbeweging zijn grote studies gedaan, maar eerder dit jaar bleek in een studie in het British Medical Journal dat het waarschijnlijk niets toevoegt.”

    • Sander Voormolen