Depressie: alle behandelingen helpen even goed

Depressieve klachten kunnen goed verholpen worden in therapie bij een psycholoog, los van welke methode deze volgt.

Het maakt niet uit welke therapie mensen met depressie kiezen, als ze zich maar laten behandelen. Dat zegt hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit. Met een internationaal team van onderzoekers maakte hij een meta-analyse van eerder gepubliceerd onderzoek, waarin ze het effect van zeven verschillende psychotherapeutische behandelingen vergeleken. De resultaten staan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine.

Alle zeven behandelingen – variërend van therapie gericht op het oplossen van problemen tot cognitieve gedragstherapie waarbij niet-helpende gedachten omgebogen worden – hadden een significant positief effect op de klachten en symptomen van patiënten. „Professionele begeleiding door een therapeut is bij depressie dus altijd heilzaam”, zegt Cuijpers aan de telefoon. Groepssessies, individuele gesprekken; face to face of via internet, alles bleek effectief.

In totaal betrokken de psychologen bijna 200 verschillende studies in hun analyse, met meer dan 15.000 proefpersonen. Alle uitkomsten hiervan werden zorgvuldig opnieuw gewogen in een zogeheten netwerkanalyse. Het bleek dat de grootste zorgvuldig opgezette experimenten de kleinste effecten lieten zien, zegt Cuijpers, maar dat had geen gevolgen voor de conclusie.

„Welke therapievorm iemand kiest, is om het even”, zegt Cuijpers. „De patiënt moet gewoon kijken wat het beste bij hem of haar past. Iemand die veel last heeft van negatieve gedachten heeft wellicht het meeste aan cognitieve gedragstherapie, en iemand die moeite heeft met sociale relaties kan kiezenvoor interpersoonlijke therapie. Voor het effect maakt het niet uit.”

In de onderzoeken die Cuijpers en zijn collega’s nu hebben samengenomen bepaalde het lot welke therapie mensen toegewezen kregen, maar er zijn andere studies gedaan waarbij patiënten zelf hun voorkeur mochten kiezen. „Maar meestal werd daar niet gevonden dat het meer effect had”, zegt Cuijpers. Daarom zijn er geen duidelijke criteria te geven voor wie welke therapie het beste zal aanslaan.

Overigens bleek uit eerder vergelijkend onderzoek van Cuijpers al dat gedragstherapie en medicijnen (antidepressiva) even goed werken tegen depressie. „Het beste werkt de combinatie van die twee”, zegt Cuijpers. „Maar pillen lossen het probleem vaak vooral op de korte termijn op, en alleen zo lang iemand de antidepressiva slikt. De uitwerking van cognitieve gedragstherapie gaat echter ook verder als de therapie gestopt is. Zelfs werden in een onderzoek aanwijzingen gevonden dat mensen die al een jaar gestopt zijn met cognitieve gedragstherapie beter af zijn vergeleken met patiënten die in dat jaar door zijn gegaan met het slikken van antidepressiva.”

Cuijpers zegt dat „adviezen om meer te gaan sporten, naar de kroeg te gaan of eens uitgebreid met de buurvrouw praten” als remedie tegen depressieve klachten geen wetenschappelijke basis hebben. „Vooral naar het effect van lichaamsbeweging zijn grote studies gedaan, maar eerder dit jaar bleek in een studie in het British Medical Journal dat het waarschijnlijk niets toevoegt.”

Depressies komen vaak voor. In westerse landen krijgt een op de vijf mensen er ooit in zijn of haar leven mee te maken. Op de lijst van aandoeningen met de hoogste ziektelast staat depressie nu op de vierde plaats en naar verwachting zal dit tegen 2030 op de eerste plaats staan in de rijke landen. Volgens cijfers van het Trimbos Instituut hebben jaarlijks meer dan een half miljoen Nederlanders last van een depressieve stoornis.

    • Sander Voormolen