De getuige bestaat niet en spreekt

Remko van Lent bestaat niet meer. Toch getuigde de oud-ondernemer uit Zandvoort gisteren tegen vermeende afpersers, onder wie de bekende Hells Angel Harry S., de broers Donald en Michel G. en zes anderen.

Tijdens de zitting, in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp, zat Van Lent (45) in een deels ondoorzichtige glazen cel. Verdachten en advocaten mochten hem zien, pers en publiek hoorden alleen zijn stem.

De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie grote bedragen van ondernemers afgeperst. Van Lent droeg onder bedreiging miljoenen af, zegt hij.

Al drie jaar terug tekende Van Lent een overeenkomst met de staat. Hij zou getuigen in ruil voor bescherming. Inmiddels hebben hij, zijn kinderen en hun moeder een nieuwe identiteit en wonen ze in het buitenland. Maar de samenwerking met het Team Getuigen Bescherming is gestrand. Beide partijen verwijten elkaar zich niet aan de voorwaarden te hebben gehouden.

De rechtbankvoorzitter prees de getuige gisteren. Als de verdediging hem niet had kunnen ondervragen, waren zijn belastende verklaringen wellicht onbruikbaar geworden. Van Lent gaf tijdens de eerste dag van zijn verhoor vooral uitleg over zijn onroerendgoedtransacties. Vanaf 2006 kon hij niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen omdat hij werd afgeperst door „een aantal mensen hier uit de zaal”. De verdediging wijt Van Lents financiële malaise aan speculaties.