De Bakker strijdend ten onder op Roland Garros

Thiemo de Bakker nam gisteren met gemengde gevoelens afscheid van Roland Garros. De 24-jarige Nederlander verloor op baan 1 in vier sets (5-7, 3-6, 7-6 en 5-7) van de nummer tien van de wereld Stanislas Wawrinka, maar bood wel verdienstelijk partij. „Ik ben blij dat ik goed heb gespeeld, maar ik baal aan de andere kant wel van het verlies”, stelde De Bakker, de huidige nummer 95 van de wereldranglijst.

Lang leek het erop dat De Bakker in het regenachtige Parijs niet in actie zou komen. In de uren voor zijn geplande duel verbleef hij net als talloze andere tennissers en coaches in de playerslounge. Maar toen de lucht in de loop van de dag opklaarde was De Bakker klaar voor zijn rentree op Roland Garros, waar hij in 2011 voor het laatst in actie kwam. Met een strak en gespannen gezicht stapte hij het gravel op.

De Bakker wist zich in Parijs gesteund door de Duitse coach Mats Merkel op wie hij tijdens grote toernooien via zijn sponsor Adidas een beroep kan doen. Verder zaten gisteren Davis-Cupcaptain Jan Siemerink en topcoach Sven Groeneveld langs de baan. Die steun werkte als doping op De Bakker, die in het verleden nog wel eens vroegtijdig afhaakte als hij op achterstand kwam. Tegen Wawrinka bleef De Bakker tot op het laatste punt vechten. Dat was gisteren een overwinning voor hem.

De tennisser gaf na afloop toe dat hij behoefte heeft aan iemand die hem tijdens toernooien begeleidt. In aanloop naar Roland Garros had De Bakker die steun niet en raakte hij soms het spoor volledig bijster. „Als ik die hulp niet heb dan raak ik soms geblokkeerd zoals me de laatste weken is overkomen. Toen was ik angstig”, stelt de voormalige nummer één bij de junioren. „Natuurlijk zou ik graag met een vaste coach werken. Maar dat is geen keuze. De laatste jaren is er te weinig geld binnengekomen om nu te kunnen investeren. Het is vooral een financiële kwestie.”

De Bakker werkte in het verleden met coaches als Huib Troost, John van Lottum, Raemon Sluiter en Ivica Ancic. De voorbije jaren kende hij vele ups en downs. De Bakker had vaak moeite om over een langere periode alles voor zijn profbestaan opzij te zetten. Vorig jaar moest hij zich in de anonimiteit van future-toernooien terug zien te knokken. Dat lukte hem wonderwel waardoor hij nu op het hoogste podium op jacht naar punten voor de wereldranglijst en euro’s aan prijzengeld kan gaan.

De partij tegen Wawrinka maakte duidelijk dat De Bakker nog altijd veel potentie heeft door te groeien. Opnieuw staat hij nu op het kruispunt in zijn loopbaan. Investeert hij alles in een coach die hem het laatste duwtje geeft? Of denkt De Bakker tegen beter weten in zichzelf te kunnen redden? „Daar ga ik over nadenken. Als ik weer terugval naar de 400ste plek mag je me bellen.” Dan is het voorbij bedoelde hij te zeggen.

    • Koen Greven