‘College Rotterdam wil nieuwe Kuip’

De huidige Kuip.
De huidige Kuip. Foto ANP / Lex van Lieshout

De burgemeester en wethouders van Rotterdam willen een nieuw Feyenoordstadion. Dat staat in een uitgelekte mail van wethouder Moti aan de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen D66, PvdA, CDA en VVD, meldt RTV Rijnmond vanavond.

In de brief schrijft Moti dat er financiële ruimte is voor de ontwikkeling van het nieuwe stadion en het Stadionpark. Feyenoord heeft de gemeente al gevraagd om voor 165 miljoen euro garant te staan. De totale kosten voor een nieuwe Kuip zijn geraamd op zo’n 313 miljoen euro.

Het nieuwe stadion zou een schuifdak moeten krijgen en plaats moeten bieden aan 63.000 toeschouwers. Er zouden 28 voetbalwedstrijden per jaar gespeeld moeten worden: naast de thuiswedstrijden van Feyenoord zijn dat ook interlands van het Nederlands elftal en de finale van de KNVB-beker.

‘Kritiek op plannen vanwege financiële onzekerheid’

Volgens Andreas Kouwenhoven, correspondent in Rotterdam voor NRC Handelsblad, is er kritiek op de plannen omdat er een risico is dat het stadion het financieel niet redt:

“Door het hoge bedrag waar de gemeente garant voor moet staan zou er geen geld meer over zijn voor andere investeringen in de stad, en er moet al een boel bezuinigd worden. Ook de Rotterdammers zijn in meerderheid tegen de komst van een nieuw stadion. Alleen de directie van de Kuip is voor. Er wordt betwist of het wel nodig is.”

Oppositiepartijen maken bezwaar tegen nieuwe Kuip

Oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en SP verklaarden eerder al bezwaren te hebben tegen een nieuwe Kuip. Ook de steun van de coalitiepartijen is nog allerminst zeker. Zo laat D66 weten “twijfels” te hebben over de haalbaarheid van het plan. “Moet je wel zo’n soort garantstelling doen in een tijd waar je elk dubbeltje drie keer moet omdraaien?”, aldus raadslid Jos Verveen.

Begin april presenteerde Feyenoord plannen voor een nieuw stadion gepresenteerd aan de gemeente Rotterdam. De overgrote meerderheid van de Feyenoordsupporters wil dat het huidige stadion wordt gerenoveerd. De actiegroep ‘Red de Kuip’ diende al een voorstel in voor de renovatie van het huidige stadion, schrijft RTV Rijnmond.

    • Judith Laanen