buzz

Opening of the 62nd Berlin International Film Festival
Opening of the 62nd Berlin International Film Festival

Christopher Lee (91)begint met headbangen

Acteur Christopher Lee, die afgelopen maandag 91 werd, maakte naam met memorabele optredens in vele horror- en fantasyfilms: van Dracula (1958) tot aan The Hobbitt (2013). Zijn sonore stem is ook te horen op een cd die hij drie jaar geleden opnam over Karel de Grote. Daar heeft hij nu een vervolg op gemaakt, de rockopera Charlemagne: The Omens of Death, naar eigen zeggen een „100 procent heavy metal-album”. De plaat is deze week uitgekomen.

Scarlett Johansson maakt film naar roman Capote

Actrice Scarlett Johansson gaat een film regisseren. Haar regiedebuut wordt een bewerking van de postuum ontdekte eerste roman van Truman Capote, Summer Crossing. Capote schreef het manuscript in 1943, maar legde het terzijde om te werken aan zijn debuut Other Voices, Other Rooms. Het manuscript werd in 2004 herontdekt en een jaar later uitgegeven. Het verhaal draait om een 17-jarig, protestants meisje dat een zomerromance beleeft met een Joodse jongen, terwijl haar ouders op vakantie zijn in Frankrijk. Johansson was vorige week op het filmfestival in Cannes om geldschieters te zoeken voor haar droomproject.

Danny Boyle wil een vervolg op Trainspotting

Weer een ander droomproject, een vervolg op Trainspotting, lijkt ook realiteit te worden. Regisseur Danny Boyle kondigde aan graag een vervolg te maken op Trainspotting (1996), de cultfilm naar de cultroman van Irvine Welsh. Welsh schreef met zijn boek Porno (2002) al een soort vervolg waarin dezelfde personages – Renton, Spud, Sick Boy, Tommy Bebie en Diane – tien jaar na de gebeurtenissen uit Trainspotting terugkeren. Boyle wil dit boek graag verfilmen met dezelfde cast als in 1996. Het probleem was de deelname van acteur Ewan McGregor, die in 2000 ruzie kreeg met Boyle nadat deze hem vlak voor de opnames van The Beach verving door Leonardo DiCaprio. Onlangs bood Boyle hiervoor zijn excuses aan, wat de weg vrijmaakt voor een reünie.

Peter Greenaway verfilmt Dood in Venetië

De Britse filmmaker Peter Greenaway, die al heel lang in Amsterdam woont, keert tijdelijk terug naar Engeland om daar met een geheel Britse cast zijn adaptatie van Thomas Manns Dood in Venetië te verfilmen. De film wordt geproduceerd door Kees Kasander, de Nederlandse producent die al decennialang met Greenaway werkt. Greenaways bewerking van Mann gaat over Tadzio, de mooie jongen die Manns hoofdpersoon Gustav von Aschenbach in vervoering brengt. Greenaway wil laten zien hoe het Tadzio jaren later vergaat. De opnames staan gepland voor voorjaar 2014. Voor die tijd rondt Greenaway nog zijn film af over de periode die de Russische regisseur Sergej Eisenstein in Mexico doorbracht tijdens de opnames van Que Viva Mexico! (1932). Deze film wordt ook gefinancierd met Nederlands geld, bijeengebracht door productiehuizen Submarine en FuWorks.

The Wild Bunch remake

Over Mexico gesproken: nu acteur Will Smith heeft toegezegd, lijkt er een remake te komen van de klassieke western The Wild Bunch uit 1969. De film, bekend door zijn gewelddadige, in slow-motion gefilmde shoot-out, speelt zich af in het grensgebied tussen Texas en Mexico vlak na de Mexicaanse revolutie van 1910. Naar verluidt gaat de remake zich in hedendaags Mexico afspelen. Het wordt een moderne western over de strijd tussen CIA-agenten en de baas van een oppermachtig drugskartel. De rest van de cast is nog niet bekend.