Bewegende kleurenbijlage van krant

Firestorm. Te zien en lezen op www.theguardian.com

Mooi, dat is die multimediale productie van The Guardian over bosbranden in Tasmanië zonder enige twijfel. Je kunt er ook andere kwalificaties op plakken, zoals innovatief en state of the art. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat je er de investering aan af kunt zien, want Firestorm is een soort visitekaartje voor wat sommigen zien als de toekomst van dagbladen online.

Het allermooist vind ik de bewegende achtergronden. Je ziet een intrigerend landschap, bij wijze van wallpaper, waar tekst op is geprojecteerd, en als je beter kijkt dan blijkt dit beeldbehang geen foto, maar video: bomen en planten ruisen zachtjes in de wind.

Ook het bedieningsgemak laat weinig te wensen over. Je kunt het verhaal over door het vuur bedreigde Tasmaniërs snel bekijken of er rustig doorheen bladeren, alsof het een salontafelboek betreft.

Maar is dit perfectioneren van een reportage voor National Geographic of Discovery Channel over een onderwerp dat je zijdelings interesseert maar dat je door de presentatie verleidt om er meer van te weten, ook werkelijk de toekomst van de krant?

Firestorm is net zo belangrijk voor de kerntaken van een dagblad als een luxe kleurenbijlage op glad papier. Veel mensen zullen het een aardige verrassing vinden, andere lezers ergeren zich aan de oppervlakkige protserigheid van de vormgeving. Niemand zit er echt op te wachten of denkt dat de toekomst van de krant is gelegen in het verder oppimpen van de bijlagen. Het is meer een extraatje, een vorm van verwennerij voor mensen die eigenlijk niet zo heel veel van kranten houden. Je zou het vertijdschrifting kunnen noemen.

    • Hans Beerekamp