Bestand tussen bendes Honduras

De twee grootste en gevaarlijkste straatbendes van Honduras, het gewelddadigste land ter wereld, hebben gisteren een wapenstilstand gesloten. De hoop is dat Honduras’ indrukwekkende moordcijfer van zo’n 90 per 100.000 inwoners per jaar hiermee zal dalen. Ter vergelijking: in Nederland ligt dit rond de 1 per 100.000.

Vanuit hun respectievelijke gevangeniscellen beloofden de leiders van de Salvatrucha en M 18 bendes in heuse, op tv uitgezonden persconferenties gisteren geen geweld meer te zullen gebruiken in ruil voor rehabilitatie en banen. De overeenkomst is gemodelleerd naar een soortgelijk bestand dat een jaar geleden in El Salvador werd gesloten onder leiding van de Katholieke kerk en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Het moordcijfer in El Salvador, nummer twee op de lijst van meest gewelddadige landen, is in de veertien maanden sinds het bestand gehalveerd. Critici verwachten echter niet dat het effect in Honduras zo groot zal zijn, omdat de geweldsdynamiek er anders is. Bendes, ‘maras’ zijn er losser georganiseerd dan in El Salvador en geweld komt ook vaak voor rekening van de politie.

Ook op het fenomeen van de wapenstilstanden tussen bendes is kritiek. Hoewel geweld door een bestand kan afnemen, zien bendes niet af van andere bezigheden als drugshandel en afpersing. Van de Hondurese regering kwam nog geen officiële reactie.

Het creëren van bestanden tussen bendes is een preventiemethode die al is gebruikt in steden in Zuid-Californië. Daar lag ook de kiem van het huidige geweld in El Salvador en Honduras. De maras begonnen onder vluchtelingen van de burgeroorlogen in deze Midden-Amerikaanse landen. Toen zij repatrieerden, namen ze hun geweldscultuur mee. (AP, BBC)