Bericht van de schortenjury

Juryleden Lidewij Edelkoort en Hanneke van Zuthem.
Juryleden Lidewij Edelkoort en Hanneke van Zuthem.

Het was moeilijk. Ja, dat zegt iedere jury , maar het was echt heel moeilijk om een keuze te maken uit alle bijzondere, uitbundige, conceptuele, artistieke, knap en vooral liefdevol gemaakte schorten ons werden toegestuurd naar aanleiding van de oproep die we begin maart deden in het modenummer van NRC Deluxe.

We moeten bekennen: de eerste weken hadden we er een beetje een hard hoofd in. Natuurlijk, de beroemde trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, de gastredacteur van Deluxe, had haar naam aan de wedstrijd verbonden, en de winnaar beloofd dat zijn of haar creatie mee zou mogen doen aan een show tijdens de MoBA (Mode Biënnale Arnhem), waarvan zij de artistiek directeur is.

Maar zou dat voldoende zijn om mensen ook daadwerkelijk iets te laten maken? Laten we wel wezen: het is nogal wat, uit het niets een schort creëren. Af en toe druppelde er een doos binnen, maar  heel veel waren het er niet. Kwam dat nog goed?

En toen sloeg het om. De laatste weken werden de schorten met tientallen tegelijk ons kantoor binnengebracht. De redactie van Lux en Deluxe zit er op zich ruim bij, maar het werd het steeds moeilijker het kantoor binnen te komen. Tafels, kasten, de vloer; alles lag vol. Een ontvangstbevestiging sturen was niet mogelijk; liever lieten we de schorten zo lang mogelijk ingepakt, om verwarring te voortkomen.

De laatste dagen voor de jurering zijn we begonnen met uitpakken. Een flinke klus: de  enveloppen en kleine, middelgrote en soms enorme dozen waren met meters plakband dichtgemaakt, zodat er niets mee zou kunnen gebeuren. En terecht. Want wat een moeite is er gedaan. We begrepen opeens waarom de schorten pas laat binnenkwamen: de inzenders waren nog volop aan het werk.

Niet meer dan een handjevol inzendingen viel een beetje tegen. De rest van de 386 inzendingen (386! En sommige mensen stuurden wel drie schorten in!) was ronduit indrukwekkend. Er was breiwerk, borduurwerk, patchwork. Van garen, stof, maar ook heel vaak van plastic boodschappentasjes (recycling!). Sculpturen van plastic, porselein en klei. Heel veel schorten van oude overhemden, colberts, jeans en stropdassen. Schorten van stofzuigerzakken, automatten, leer, bont, van vaat- en theedoeken. Schorten met hele schilderijen erop, schorten met lichtjes, met pillen en melktandjes. Schorten waar vele dagen handwerk in zat. Simpele schorten waar een heel sterk idee achter zat. Schorten om in te verleiden, een schort dat  vrouwelijk hotelpersoneel moet beschermen tegen grijpgrage mannen. Praktische schorten, folkloristische schorten,  slimme schorten, kinderschorten. Monumentale schorten, schorten die protesteren tegen de bezuinigen in de zorg. Flink wat schorten gingen vergezeld van accessoires: bestek, potjes kruiden, planten, schoenen, een cassetterecorder (!) met muziek. Er werden uitgebreide toelichtingen en hele levensverhalen meegestuurd. Onze jongste inzender is 9 jaar, de oudste, zover wij weten, 82.

De jury bestond uit Lidewij Edelkoort, kunstenaar Klaas Gubbels, Hanneke van Zuthem (conservator kleding van het Openluchtmuseum) en NRC-redacteuren Joyce Roodnat en Milou van Rossum. Modeontwerper Monique van Heist was helaas geveld door griep.

Wij hebben, na uren beraad, zo’n tachtig schorten uitgekozen. Zes schorten hebben gewonnen, of liever gezegd drie duo’s van een mannen- en een vrouwenschort (voor de duidelijkheid: ze waren niet als duo ingestuurd). De winnaars krijgen binnenkort bericht, foto’s van hun ontwerpen zullen in juni te zien zijn in onze bijlage Lux. Die schorten zullen dus ook te worden getoond  zijn op een show tijdens de biënnale, naar alle waarschijnlijkheid op 7 juli.

Vanwege het hoge niveau van de inzendingen is de organisatie van de biënnale nu aan het onderzoeken of de schorten ook tentoongesteld kunnen worden. Ook daarover binnenkort meer.

We hebben vooral gelet op originaliteit, idee, uitvoering. De zes winnaars vormen bovendien een goede doorsnede van de inzendingen: we hebben een politiek schort beloond, een sexy mannenschort, indrukwekkend handwerk, originele recycling, en een modieus schort , alsook een vrouwenschort dat een prachtige hybride is tussen een huishoudschort en een fetisjistisch kledingstuk.

Een paar inzenders hadden de pech dat iemand anders op hetzelfde idee als hen was gekomen, en dat naar onze mening net iets duidelijker of overtuigender hadden uitgevoerd.

Nogmaals: we waren overdonderd door het niveau, en het viel ons zwaar schorten te laten afvallen,  en ook om de uiteindelijke winnaars te kiezen. We hopen daarom dat de inzenders net zo veel plezier hebben beleefd aan het maken van het schorten als wij hadden aan het bekijken ervan. Het was voor ons een  onvergetelijke wedstrijd.

Naschrift voor de inzenders: hoewel aan bijna elk schort de naam van de maker hing, is  toch een enkel  schort ‘verweesd’ geraakt tijdens het jureren. Een paar deelnemers hadden hun naam alleen op de doos gezet. Ook hebben we een aantal schorten dat we terug hebben gestuurd weer retour gekregen. Mocht u aanstaande maandag nog geen bericht hebben gekregen, zou u zich dan willen melden bij lux@nrc.nl, ovv schortenwedstrijd?

Als u beschrijft hoe uw schort eruitziet, dan laten wij weten of het door is naar de show. Zoniet, dan sturen wij het naar u terug.

Fotografie: Andrea de Knegt. 

 

 Joyce Roodnat

 

Milou van Rossum, Klaas Gubbels, Hanneke van Zuthem en Lidewij Edelkoort.

 


Lees ook: Het schort, ‘het meest fetisjistische kledingstuk’, is op zijn retour