‘Artsen die euthanasie weigeren? Dan patiënt verplicht doorverwijzen’

Artsen die geen euthanasie willen toepassen, moeten worden verplicht de patiënt te verwijzen naar een arts die euthanasie wél wil overwegen. Dit is de kern van het initiatiefwetsvoorstel dat D66 en GroenLinks morgen presenteren tijdens een Kamerdebat over medische ethiek.

De (links-)liberale partijen zoeken een oplossing voor het probleem dat sommige patiënten vastlopen als hun arts euthanasie wegens gewetensbezwaren afwijst. Ze willen de mogelijkheid te weigeren handhaven, maar dan moet zo’n arts de patiënt wel doorsturen naar een collega die bereid is een euthanasieverzoek te toetsen.

Kamerlid Pia Dijkstra (D66):

“Niet elke dokter is bereid een verzoek om hulp bij zelfdoding in te willigen. Sommige patiënten worden dus niet geholpen. Mensen kunnen in hun laatste levensfase niet zomaar zelf even via Google een nieuwe arts vinden. Sommigen gaan over tot zelf-euthanasie.”

Dat gebeurt soms op een gruwelijke manier, in tegenstelling tot de kalme wijze waarop euthanasie, thuis met hulp, mogelijk is.

Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan onder meer artsenorganisatie KNMG en de Raad van State. Na hun commentaar moet de Tweede Kamer erover stemmen. D66 en GroenLinks hebben bij elkaar zestien Kamerzetels. Verwacht wordt dat VVD en PvdA het voorstel steunen; onder Paars werd elf jaar geleden euthanasie mogelijk op grond van de wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. De christelijke partijen staan meestal afwijzend tegenover vernieuwingen op het gebied van euthanasie.

Dat de vraag naar euthanasie groot is, blijkt bij de levenseindekliniek die sinds maart vorig jaar open is. In één jaar hielp de kliniek 104 mensen met een stervenswens. In maart stonden nog 187 mensen op de wachtlijst.

    • Frederiek Weeda