Architect laakt plannen Van Abbe - ‘liefdeloze behandeling’

Het Van Abbemuseum in Eindhoven. Foto ANP / Robert Vos

De architect van de laatste officiële verbouwing van het Van Abbemuseum in Eindhoven, Abel Cahen (79), vindt dat het museum zijn ontwerp ernstig aantast met plannen voor een interne verbouwing. Dit schrijft hij in een brief aan de directeur, Charles Esche. Cahen vindt het een “liefdeloze” behandeling.

Esche vindt de woede van Cahen “teleurstellend”, vooral omdat hij “veel tijd en aandacht” heeft gestoken in gesprekken met de architect. Maar hij is niet van zins de verbouwing, ontworpen door de Israeliër Orev Sagiv, aan te passen. Die is nodig, zegt hij, om het museum geschikt te maken voor installaties en videokunst. Ook de looproutes moeten inzichtelijker.

Aan de buitenzijde van het museum zal niets van de aanpassingen te zien zijn. Het museum meent daarom ook dat van een bouwkundige ingreep niet is te spreken, eerder van “een herinrichting van de nieuwbouw”, die bovendien tijdelijk is, of kan zijn. De nieuwbouw van Abel Cahen, uit 2003, is volgens Esche weer terug te halen. Cahen vindt dat “een naïeve voorstelling van zaken”.

‘Ik kan niet anders dan voor mijn werk opkomen’

De architect heeft de aanpassingen gezien op voorwaarde van geheimhouding. Omdat het museum niets met zijn suggesties en opmerkingen heeft gedaan, vindt Cahen dat hij zich niet meer aan die belofte hoeft te houden. Door aan de bel te trekken hoopt hij dat het museum de formele weg moet bewandelen, met vergunningsaanvraag bij de gemeente. Cahen kan dan officieel bezwaar maken tegen de plannen. Goede architectuur is zeldzaam, schrijft Cahen.

“Indien jij er niet met egards mee om wenst te gaan, kan ik niet anders dan zelf voor mijn werk opkomen.”

Charles Esche zegt dat geheimhouding slechts gold zolang de plannen nog niet definitief waren. Het was altijd de bedoeling de formele weg te bewandelen. “We zijn een serieus museum.”

Lees hier de hele brief van Cahen