Aangifte van diefstal voor lekken eindexamen Frans

Het College van Examens (CvE) gaat aangifte van diefstal doen voor het eindexamen Frans dat gisteravond uitlekte via internet. Foto ANP / Koen van Weel

Het College voor Examens (CvE) gaat aangifte doen van diefstal van het gelekte eindexamen Frans voor het vwo, meldt persbureau Novum. Waarschijnlijk gebeurt dat vandaag nog, zegt een woordvoerder van het college.

Het examen stond voor vanmiddag gepland, maar lekte gisteravond uit via internet. De ruim 16.700 vwo-leerlingen moeten nu donderdag om 13.30 uur een reserve-examen maken, besloot het CvE vanochtend.

Hoe het examen kon uitlekken weet het CvE niet. Een woordvoerder zegt daarover tegenover Novum:

“Daar is onze aandacht nu ook niet op gericht. Wij zorgen er nu eerst voor dat de vervangende examens morgen op tijd bij alle scholen zijn.”

Op welke manier dit gebeurt wil de woordvoerder niet kwijt. Het college is bang voor een tweede diefstal, geeft de zegsvrouw toe tegenover Novum.

42 opgaven en een tekstboekje als PDF-bestand

Het bestand dat op internet gezet is (een pdf-bestand met scans van de 42 opgaven en het tekstboekje) werd voorafgegaan door een brief die zou komen van degene die de opgaven openbaar maakte. De anonieme afzender zette het examen op mijnbestand.nl, een site om grotere bestanden te delen. Volgens de schrijver is het oneerlijk dat veel leerlingen ‘ploeteren’ op het examen terwijl anderen een exemplaar van de opgaven stelen.

    • Judith Laanen