Zzp’ers: niet voor het geld

None

De malaise op de arbeidsmarkt is niet de belangrijkste reden om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO vanochtend bekendgemaakt. Zij ondervroegen bijna 4.000 respondenten over hun bestaan als zelfstandige.

De werkloosheid is op haar hoogste punt sinds de jaren tachtig. Het aantal werknemers zonder een vast contract stijgt. Toch is ontslag of een niet verlengd contract niet de belangrijkste reden om voor een bestaan als zelfstandige te kiezen. Die keus wordt vooral ingegeven door de uitdaging van een bestaan als zelfstandige. Een andere belangrijke overweging is dat ze zelf willen bepalen wanneer en hoeveel ze werken.

Geen geschikte baan kunnen vinden als werknemer in loondienst, speelt dus een minder belangrijke rol. Evenmin voelden ‘nieuwe’ zelfstandigen – adviseurs, ICT’ers, bouwvakkers – zich gedwongen voor zichzelf aan de slag te gaan. Slechts 8 procent gaf dat als reden op. Voor ‘klassieke’ zelfstandige ondernemers als winkeliers en boeren is het percentage nog lager: 4 procent.

Een kwart van de zelfstandigen voelt zich geconfronteerd met ongewenst gedrag van klanten of opdrachtgevers, zoals seksuele intimidatie of pesten. Toch beoordelen de respondenten hun arbeidsomstandigheden overwegend positief, met wegens autonomie en variatie.