Zweedse agent die man doodschoot in Stockholm verdacht van doodslag

De brandweer probeert brandende auto's in Rinkeby te blussen.
De brandweer probeert brandende auto's in Rinkeby te blussen. Foto AP-Scanpix/ Fredrik Sandberg

De Zweedse agent die twee weken geleden een 69-jarige man doodschoot in de hoofdstad Stockholm wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat meldt een woordvoerder van de politie vandaag aan persbureau AFP. Meer details heeft de politie nog niet bekendgemaakt. De dood van de immigrant was de voornaamste aanleiding van de dagenlange rellen in de buitenwijken van Stockholm.

De agent in kwestie ontkent dit, meldt het Zweedse SvD. Hij zou volgens de regels te werk zijn gegaan.

Het slachtoffer werd in zijn woning neergeschoten door de politie, omdat hij agenten met een hakmes zou hebben bedreigd. In eerste instantie meldde de politie dat de bejaarde man op straat werd neergeschoten en later in het ziekenhuis overleed. Die moest op die lezing terugkomen, nadat ooggetuigen hadden gemeld dat er nooit een ambulance op het adres was gekomen, maar wel een lijkwagen. De relschoppers beschuldigen de politie van racisme.

Meerdere dagen van autobranden en gevechten

De rellen begonnen vorige week zondagnacht in Husby, een voorstad van Stockholm, en sloegen daarna over naar andere achterstandswijken van de Zweedse hoofdstad. Auto’s en scholen werden in brand gestoken en zelfs in een enkel geval een politiebureau. De onrust breidde zich uit naar andere voorsteden, zoals Rinkeby, Tensta en Kista.

Ook buiten de hoofdstad was het onrustig, ook in steden als Malmö en Göteborg. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een negatief reisadvies af voor meerdere buitenwijken van Stockholm. Inmiddels lijken de rellen te zijn weggeëbd.

Incident deed integratiedebat oplaaien

Het geweld heeft het integratiedebat in het Scandinavische land doen oplaaien. Immigranten maken vijftien procent van de bevolking uit. Zweden laat meer immigranten en asielzoekers toe dan veel andere Europese landen. In 2011 kregen bijna 44.000 asielzoekers een verblijfsvergunning. De jongeren in de troosteloze buitenwijken voelen zich buitengesloten en zien weinig perspectief.