Zestien maanden was hij vrij

Justitie zegt gisteren kopstukken van een Nederlandse criminele organisatie te hebben opgepakt. Ook Willem Holleeder zit weer vast.

In de kast ‘werkvoorraad’ van het Landelijk Parket in Rotterdam is een prominente plek voor de map Hollandse netwerken. Die bevat namen van enkele tientallen personen „van Nederlandse origine” die volgens justitie de machtigste mannen zijn van de Nederlandse misdaadorganisaties. Het Openbaar Ministerie (OM) wil al die criminele kopstukken de komende jaren achter de tralies krijgen.

Een andere voorname doelgroep van het Landelijk Parket vormen criminele motorbendes als Satudarah en de Hells Angels. Al twee jaar maken politie, fiscale opsporingsdienst en gemeentebesturen jacht op hen. Sommige verdachten komen in beide mappen voor. Zo waren de gisteren opgepakte sportschoolhouder en kickbokser Dick V. (48) en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder (54) dit jaar betrokken bij de oprichting van de motorclub No Surrender.

Precies zestien maanden heeft Holleeder, alias De Neus, kunnen genieten van zijn vrijheid. In het nieuwe onderzoek (codenaam Andes) waarvoor gisteren 450 agenten en 13 officieren van justitie op pad waren, zijn opnieuw verdenkingen ontstaan van afpersing. Holleeder kwam vorig jaar vrij na jaren celstraf wegens afpersing van vastgoedhandelaren. De groepering waarvan hij deel uitmaakt, wordt onder meer verdacht van handel in harddrugs, zware mishandeling, afpersing, witwassen en vuurwapenbezit. Zeven mannen en drie vrouwen zijn gisteren opgepak t.

Justitie moest Holleeder in 2012 tandenknarsend laten gaan. Het OM verdenkt hem nog steeds van de organisatie van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Volgens vastgoedhandelaar Willem Endstra zou hij de grote man zijn achter 25 moorden in ‘het milieu’. Maar het OM vond niet genoeg bewijs.

Holleeder was de afgelopen anderhalf jaar ‘windhapper’, zoals de politie dat noemt. Hij leefde zonder officieel te werken. „Op dit moment leen ik geld”, zei hij in het programma College Tour. Mede door dat tv-optreden kreeg Holleeder een cultstatus. Bekende Nederlanders lieten zich het afgelopen jaar met hem fotograferen.

Holleeder had wel een schnabbel voor weekblad Nieuwe Revu. Dat betaalde hem naar verluidt per column 2.000 euro (exclusief onkosten). Hieraan kwam na 24 afleveringen een einde omdat zijn overpeinzingen te weinig extra lezers trokken.

Holleeder moest in oktober 3.000 euro van zijn honorarium afstaan aan justitie, na een vechtpartij op een terras met Dick V. De politie trof het geld bij Holleeder aan, en het werd hem afgepakt omdat hij de staat nog 17.957.932,47 euro moet betalen wegens criminele inkomsten.

Bij de vechtpartij brak Dick V. de kaak van Holleeder, die wekenlang alleen vloeibaar voedsel tot zich kon nemen. V. had, zo vertelde hij weekblad Panorama, Holleeder klappen verkocht omdat „hij met mijn naam heeft lopen schermen bij afpersingspraktijken.” De ruzie werd binnen een paar dagen bijgelegd. Holleeder deed nooit aangifte.

De advocaat van Holleeder, Stijn Franken, zegt geen commentaar te kunnen geven. „Mijn cliënt zit in volledige beperking”. Holleeder loopt het risico dat hij een voorwaardelijke straf van drie jaar alsnog moet uitzitten. Hij raakte vorige maand ook al in opspraak toen journalist Peter R. de Vries aangifte tegen hem deed wegens bedreiging.

Het onderzoek naar de misdaadorganisatie loopt al vier jaar. De politie heeft gisteren woningen, twee sportscholen in Beverwijk, bedrijfspanden en kantoren doorzocht. Twee ondernemers uit Rijnsburg en Amersfoort worden ervan verdacht via hun exclusieve horlogehandel betrokken te zijn geweest bij het witwassen van crimineel geld. Hun kantoor is gevestigd op de Diamantbeurs in Amsterdam.

Onder de tien verdachten die gisteren zijn aangehouden, wordt Dick V. en de 43-jarige Danny K. als hoofdverdachten gezien. K. werd aangehouden in zijn penthouse in Hilversum. Hij is eerder tot lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens overvallen op de Rabobank in Vinkeveen en op een vestiging van Geldnet in Amsterdam.

Danny groeide op in een Amsterdams misdaadmilieu. Op de begrafenis van zijn vader in 2006 waren verscheidene gerenommeerde gangsters. Volgens een justitiële bron heeft Danny K. zich „te lang onaantastbaar” gewaand. „De man heeft nog nooit één cent legaal verdiend.” Agenten namen gisteren de volledige inboedel van zijn penthouse in beslag. Ook zijn vriendin zit vast.

    • Marcel Haenen