Zeemeerminnen

None

GAAN // EXPOSITIE ZEEMEERMINNEN 25 MEI T/M 15 JUNI Teylers Museum, Haarlem teylersmuseum. eu

In het Teylers Museum in Haarlem is de eerste Nederlandse tentoonstelling te zien over de zeemeermin. Van schilderijen tot affiches, van beelden tot opgezette dieren, van ‘heuse’ zeemeerminskeletten tot sprookjesachtige films en games. De mix van verleiding en bedreiging maakte de meermin eerst geliefd onderwerp van zeemansverhalen en bijgeloof, zoals de meermin van Edam, Het Groene Zeewijf, dat de gemoederen tot in de 18de eeuw bezig hield. Als de wetenschap de staartvrouw definitief naar het rijk der fabelen heeft verwezen in de negentiende eeuw, blijft ze populair onder kunstenaars en reclamemakers die haar als femme fatale afbeelden. De ontwikkeling van bijgeloof en zeemansverhalen naar serieuze wetenschap wordt onder meer getoond aan de hand van historische boeken.