Ze rollen de kazen!

None
Carl Court/AFP

. Rond het jaar 1800 bedacht men in het westen van Engeland dat het leuk zou zijn om een kaas van een heuvel te rollen, en om daar met z'n allen achteraan te rennen. Op Coopers Hill, in Gloucestershire, wordt sindsdien elk jaar een Double Gloucester (een kaas gemaakt van een mix van ochtend- en avondmelk) naar beneden gegooid.

Wie het zuivelproduct, dat zo’n 110 kilometer per uur haalt, het eerste pakt heeft gewonnen. Dit jaar was de kaas gemaakt van een lichtgewicht schuim, in plaats van melk; een maatregel die te wijten is aan de strenge aanpak door de lokale autoriteiten. Die willen van de race af omdat het te onveilig is.

Elk jaar vallen gewonden op het oneven terrein. De politie heeft de organisatoren dit jaar gewaarschuwd dat ze aansprakelijk zouden zijn voor eventuele incidenten. Zelfs de 84-jarige kaasmaker kreeg te horen dat ze maar beter niet meer mee kon werken. Ondanks die waarschuwingen kwamen zo’n drieduizend mensen kijken. Bij de eerste race won Kenny Rackers, een 27-jarige makelaar uit Colorado. De tweede race werd gewonnen door een 30-jarige Australiër, Caleb Stalder. De vrouwenrace en de derde mannenrace werden gewonnen door mensen uit Gloucestershire. Ook een onbekende Japanner, verkleed als ninja, wist een race te winnen.