Wunderbaum schetst ideale maatschappij op het dak

Theater

The New Forest. De komst van Xia door Wunderbaum. Gezien: Voormalig Station Hofplein, Rotterdam. Te zien: t/m 22/6. Inl: wunderbaum.nl

Filosofie schiet tekort, stuur de eeuwenoude Plato en Kant naar huis. De niet-westerse landen vragen om nieuwe denkers. Acteursgroep Wunderbaum speelt op het dak van voormalig station Hofplein in Rotterdam, de Hofbogen, een vervolg in de reeks The New Forest, getiteld De komst van Xia.

De toeschouwers zitten intiem bijeen, als in een panopticum. Wunderbaum-acteurs als Walter Bart en Maartje Remmers, aangevuld met spelers van het Ro Theater, vertolken filosofen, gehuld in zwarte toga met denkersbril op. In een scherpzinnig gedachtenspel ontwerpen ze een nieuwe utopische wereld. Maar al snel ontaardt idealisme in corruptie en oorlog. Het is knap hoe de spelers het cerebrale debat spannend weten te houden; je eigen brein breekt met dat van de filosofen mee. De combinatie van filosofie en de plek op het dak werkt geweldig goed: het lijkt alsof we ons met zijn allen boven de wereld bevinden om onze gedachten samen met de wijsgeren op superieure wijze te wijden aan een ideale samenleving.

Plots wijken de tribunes uiteen en krijgt de toeschouwer een fantastisch zicht op Rotterdam. Hier, op het dak, arriveert Xia, een Chinees meisje als verlossende engel. Omgeven door vlagzwaaiende volgelingen maakt zij haar indrukwekkende entree. Zij verkondigt een nieuwe samenleving waarin de westerse filosofie met zijn strijd en dualisme het aflegt tegen Xia’s overtuiging van acceptatie. Sinds haar vroegste jeugd leidde ze een leven vol ontberingen. Maar ze heeft pijn en verbittering overwonnen en nu valt haar een groots onthaal ten deel. Deze Wunderbaum-voorstelling munt uit door een opgewekte combinatie van wijsbegeerte en sociologie. Tragiek is er ook, op vrolijke manier gebracht: de ideale maatschappij blijft een illusie.

    • Kester Freriks