Wat heeft-ie nu weer gedaan?

De politie heeft een aantal kopstukken van een misdaadorganisatie aangehouden Een van de verdachten is Heineken-ontvoerder Willem Holleeder Wat betekenen deze arrestaties?

Willem Holleeder (rechts) met zijn vaste fotograaf Ferry de Kok in betere tijden. Holleeder verlaat hier de opnames van College Tour. Foto ANP

redacteur justitie

. In de kast met werkvoorraden van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam is een prominente plek voor de map ‘Hollandse netwerken’. Het bevat de namen van enkele tientallen personen „van Nederlandse origine” die volgens justitie de machtigste mannen zijn van de Nederlandse misdaadorganisaties. Het OM heeft zich ten doel gesteld om al die criminele kopstukken de komende jaren achter de tralies te krijgen. De misdaadtop wordt onder meer verdacht van handel in cocaïne, witwassen en afpersing.

Een andere voorname doelgroep van het Landelijk Parket zijn criminele motorbendes als Satudarah en de Hells Angels. Al twee jaar lang maakt de politie, FIOD en gemeentebesturen jacht op deze verenigingen. Sommige namen uit de misdaadtop komen trouwens in beide mappen voor. De gisteren opgepakte sportschoolhouder uit Beverwijk Dick V. en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder waren bijvoorbeeld begin dit jaar nog betrokken bij de oprichting van een nieuwe duistere motorclub luisterend naar de veelzeggende naam No Surrender.

Tandenknarsen

Precies zestien maanden heeft Holleeder (54), alias ‘De Neus’, kunnen genieten van zijn vrijheid. In dit nieuwe onderzoek – codenaam Andes – zijn wederom verdenkingen ontstaan van afpersing. Holleeder werd begin vorig jaar vrijgelaten na het uitzitten van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen jaar wegens het afpersen van vastgoedhandelaren. Justitie moest Holleeder in 2012 tandenknarsend laten gaan. Het OM verdenkt hem nog steeds van het organiseren van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Volgens vastgoedhandelaar Willem Endstra zou Holleeder de grote man zijn achter 25 afrekeningen.

Endstra zei dit in 2003 in vertrouwelijke gesprekken die hij met Amsterdamse rechercheurs voerde op de achterbank van zijn kogelwerende BMW. Holleeder zou volgens hem onder meer zijn zwager en handlanger Cor van Hout – met wie hij in 1983 biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde – hebben laten doodschieten. Een jaar later werd Endstra, die gold als de bankier van de onderwereld, zelf vermoord. Ook die liquidatie was het werk van Holleeder, volgens andere criminele getuigen. Maar genoeg bewijs voor een succesvolle vervolging wist het OM nog niet te verzamelen.

Windhapper

Holleeder was de afgelopen anderhalf jaar ‘windhapper’, zoals ze dat bij de politie noemen. Hij leefde zonder officieel te werken. „Op dit moment leen ik geld”, zei hij in oktober in het tv-programma College Tour waar hij zich door studenten liet interviewen. Mede door dat tv-optreden kreeg Holleeder steeds meer een soort cultstatus. Bekende Nederlanders lieten zich het afgelopen jaar met hem fotograferen.

Holleeder had wel een tijdelijke schnabbel als columnist voor het weekblad Nieuwe Revu. Daar kreeg hij naar verluidt per keer een vergoeding voor van 2.000 euro (exclusief onkosten). Aan zijn columnistenbestaan kwam na 24 afleveringen een einde, omdat zijn overpeinzingen te weinig extra lezers trokken.

Holleeder moest in oktober 3.000 euro schrijfgeld afstaan aan justitie. Hij had contact gekregen met de politie na een vechtpartij op een terras met Dick V. (48). Het geld werd Holleeder afgepakt in het kader van de 17.957.932,47 euro die hij op last van de rechtbank de staat moet betalen wegens criminele inkomsten.

Gebroken kaak

Bij de vechtpartij brak Dick V. de kaak van Holleeder die wekenlang alleen vloeibaar voedsel tot zich kon nemen. Dick had, zo vertelde hij tegenover het weekblad Panorama, Holleeder geslagen omdat „hij met mijn naam heeft lopen schermen bij afpersingspraktijken”. De ruzie werd binnen een paar dagen bijgelegd en Holleeder heeft nooit aangifte gedaan.

De advocaat van Holleeder, Stijn Franken, zegt geen commentaar te kunnen geven. „Mijn cliënt zit in volledige beperking.” Holleeder loopt het risico dat hij een eerder voorwaardelijk opgelegde straf van drie jaar alsnog moet uitzitten. Hij raakte vorige maand ook al in opspraak toen journalist Peter R. de Vries aangifte tegen hem deed wegens bedreiging.

De hoofdverdachte van de gisteren aangehouden groepering van tien verdachten is, naast Dick V., de 43-jarige Danny K. Hij is in de jaren negentig tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld wegens overvallen op een Rabobank en op een vestiging van Geldnet in Amsterdam. Een deel van de buit is nooit teruggevonden. Volgens een justitiële bron heeft Danny K. zich „te lang onaantastbaar” gewaand. „De man heeft nog nooit één cent legaal verdiend.”

    • Marcel Haenen