Walvis als klankkast

None

GAAN // MUZIEKTHEATER MOBY DICK 27 T/M 31 MEI Stadsschouwburg Amsterdam en Rotterdam, veenfabriek.nl

„Muziek is het sleutelwoord voor onze voorstelling van Moby Dick”, zegt regisseur Paul Koek van het Leidse gezelschap de Veenfabriek. „Het verhaal van kapitein Ahab die obsessief de witte walvis achtervolgt, leent zich prachtig voor muziektheater. Zo’n schip uit de negentiende-eeuwse walvisvaart is een reusachtige klankkast, een lawaaimachine van jewelste.” Moby Dick is geïnspireerd door de beroemde roman (1851) van Herman Melville. De Vlaamse auteur Peter Verhelst schreef een nieuwe versie met vijf monologen over mensen die op reis zijn over de wereldzeeën. Poëtisch bezingen de acteurs de ontembare jacht op de walvis. Paul Koek en decorontwerper Theun Mosk volgen een muzikale en vooral beeldende stijl. Als aan het slot het schip is gezonken, zweven kleurige radiografisch bestuurde haaien en vissen hoog door de schouwburg.