VVD Roermond sluit gelederen en deuren

Twee moties circuleren voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de Roermondse VVD, gisteravond. Een is vooraf aangekondigd. Een groep verontruste leden onder aanvoering van Ronald Classen en Coen Janmaat vindt dat het afdelingsbestuur moest opstappen. Dat zou het aanzien van de partij geschaad hebben met het blijven aandringen op het lijstduwerschap van Jos van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Oud-senator en oud-wethouder Van Rey wordt verdacht van corruptie.

Daar tegenover staat een motie die aandringt op een royement van Classen en Janmaat wegens herhaaldelijke nestbevuiling. Op een vergadering in april verzetten ze zich al tegen het lijstduwerschap van Van Rey. Een van de ondertekenaars is raadslid Hay Hutjens. Eerder betitelde hij hoogleraren die opmerkingen hadden gemaakt over de integriteit van Van Rey „prostituees van de krant”. Daar maakte de VVD later excuses voor.

Van Rey, afgelopen weekend ook al uitgebreid onderwerp van gesprek tijdens het landelijk partijcongres in Maarssen, zit tijdens de vergadering tussen de leden. Hij heeft zijn advocaat bij zich. Van Reys lijstduwerschap was al opgeschort tot november. Als justitie dan nog niet duidelijk heeft gemaakt waar de beschuldigingen precies om draaien, wordt hij alsnog voorgedragen.

Tijdens de vergadering gaan de deuren dicht voor de pers. „Omdat de leden dat zo willen”, zegt afdelingsvoorzitter Victor Cillekens. Vanuit de zaal klinkt geregeld applaus. Onder meer voor de verkiezing van fractievoorzitter Dré Peters tot lijsttrekker. Hij vertelt het zelf, wanneer hij tijdens de vergadering even naar buiten komt.

Na de vergadering leest Cillekens een verklaring voor. Hij noemt de vergadering „uiterst constructief”. De motie tegen hem en de rest van het bestuur is „uitgebreid besproken”, maar uiteindelijk niet ingediend. „In het belang van de partij”, is het enige wat Janmaat kwijt wil. De motie tegen Classen en hem is volgens Cillekens niet aan de orde geweest.

    • Paul van der Steen