Uitgelicht

Film

Turks Fruit (Paul Verhoeven, 1973, Nederland). Nederlandse klassieker van Paul Verhoeven uit 1973 naar de gelijknamige roman van Jan Wolkers. Alfamannetje en beeldhouwer Erik (Rutger Hauer) stort zich in stormachtige romance met Olga (Monique van de Ven) en probeert haar daarna met losse seks te vergeten. Best bezochte Nederlands film ooit, met 3,5 miljoen bezoekers, is tegelijkertijd grof, intiem, ontroerend en achteloos. RTL 8, 20.30-22.40u.

I, Robot (Alex Proyas, 2004, VS). In het jaar 2035 bepalen robots het dagelijkse straatleven. Ze worden voor van alles en nog wat gebruikt, van straatvegen tot oppassen. Een probleem voor technofobe rechercheur Del Spooner (Will Smith), die niet erg vertrouwt op de ethische beperkingen die de robots opgelegd zijn. Vrije bewerking naar sciencefictionklassieker van Isaac Asimov blijft wat hangen in niet helemaal gelukte actiescènes. Ook met James Cromwell en Bridgit Moynahan. RTL 7, 20.30-22.40u.

Informatief

Tomtesterom: Haaienhypnose. Realityserie waarin Tom Waes test of een bestaande handleiding in de praktijk wel deugt, gaat vanavond in op haaienhypnose. Het is inderdaad geen wijdverspreid gebruik, maar enkele haaienliefhebbers zouden in staat om haaien te hypnotiseren. Met de juiste aanraking op het juiste moment kunnen ze een gevaarlijke haai zo mak als een lammetje krijgen. Dat wil Tom ook kunnen: hij reist naar de Bahama’s om daar Caraïbische rifhaaien te hypnotiseren. Eén, 20.35-21.25u.

De rijdende rechter wordt vervolgd. Vervolg van het inmiddels afgelopen De rijdende rechter. Jetske van den Elsen kijkt met enkele hoofdrolspelers terug op hun zaak, waarin mr. Frank Visser uitspraak deed. Is ondertussen de heg geknipt, het terras weggehaald, de burenruzie bijgelegd? In de eerste aflevering laat ze onder meer hond Motti uit, die in plaats van een gebitsreiniging een castratie onderging. Zijn baas eiste 1.500 euro als genoegdoening. Ned.1, 22.20-23.00u.

Joschka und Herr Fischer. Portret van Joseph ‘Joschka’ Fischer, die van linkse activist in de jaren 60 uiteindelijk minister van Buitenlandse Zaken werd. Het verhaal van de net 65 jarig geworden Fischer is de rode draad in een relaas over vijf decennia aan Duitse geschiedenis: van de activistenjaren, de RAF-terreur, tot de val van de Muur en Fischers ministerschap in de linkse regering van Gerhard Schröder. ARD, 22.45-00.45u.

Amusement

Silent Witness. Britse misdaadserie. Forensisch pathologe dr. Samantha Ryan keert na een verblijf in Londen terug naar Cambridge, waar zij ook een praktijk heeft in een plaatselijk hospitaal. Haar eerste zaak is de tragische dood van een zesjarig meisje. Afl. Buried Lies (1). Met Amanda Burton. Canvas, 22.35-23.10u.