Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Terreurverdachte Sabir K. voorlopig nog niet uitgeleverd

Een demonstratie tegen uitlevering van Sabir K. in Den Haag, vorig jaar.
Een demonstratie tegen uitlevering van Sabir K. in Den Haag, vorig jaar. Foto Hollandse Hoogte

Nederland levert terreurverdachte Sabir K. voorlopig nog niet uit aan de Verenigde Staten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag besloten. De rechter wil eerst weten of K. in 2010 op verzoek van de Amerikanen in Pakistan is aangehouden.

VS denken dat hij met Al-Qaeda samenwerkt

K. werd in Pakistan opgepakt en in april 2011 naar Nederland uitgezet. Eenmaal aangekomen op Schiphol werd hij vervolgens opnieuw in de boeien geslagen. K. zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De Verenigde Staten beschuldigen K. van samenwerking met Al-Qaeda en verdenken hem van het voorbereiden van terreurdaden.

Het gerechtshof wil eerst weten of K. in 2010 op verzoek van de Amerikanen in Pakistan is aangehouden, blijkt uit de uitspraak. Als dit het geval is dan hebben de Verenigde Staten er indirect voor gezorgd dat K. in Pakistan is gemarteld. Als dat klopt, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. Uit de uitspraak:

“Het hof acht het in het licht van het voorgaande bepaald niet ondenkbaar dat de VS aan de Pakistaanse autoriteiten hebben verzocht om [X] aan te houden. Indien dat zo is hebben functionarissen van de VS, die wisten of hadden moeten weten dat de foltering van [X] het vrijwel onvermijdelijke gevolg van die aanhouding zou zijn, de foltering van [X] bewerkstelligd en moet de uitlevering worden verboden.”

De staat moet nu aan de VS vragen of die Pakistan hebben verzocht om K. aan te houden. Het hof komt met een definitief oordeel als de resultaten bekend zijn.

Sinds april is Sabir K. op vrije voeten. Wel moet hij zich elke dag melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.