Tennisser is het niet eens met umpire, maakt dan maar foto van balafdruk

Ook al is Sergiy Stakhovsky niet meteen een toptennisser, de huidige nummer 101 van de wereld weet wel hoe hij mensen over hem kan laten praten. Uit onvrede over een beslissing van de scheidsrechter maakte hij maandag tijdens een partij met zijn iPhone een foto van een balafdruk op de lijn. Die deelde hij vervolgens op Twitter.

Sergiy Stakhovsky maakt een foto van de lijn.
Sergiy Stakhovsky maakt een foto van de lijn. Foto AP/ Michel Spingler

Ook al is Sergiy Stakhovsky niet meteen een toptennisser, de huidige nummer 101 van de wereld weet wel hoe hij mensen over hem kan laten praten. Uit onvrede over een beslissing van de scheidsrechter maakte hij maandag tijdens zijn partij tegen de Fransman Richard Gasquet op Roland Garros met zijn iPhone een foto van een balafdruk op de lijn. Die deelde hij vervolgens op Twitter.

Dit is een kort fragment van het opmerkelijke voorval, vanaf 1:18:

En dit is de foto die hij uiteindelijk online zette:

Twitter avatar Stako_tennis Sergiy Stakhovsky Well..here what you asked for … http://t.co/I5H6WB3tHx

“Je zou toch duidelijk een afdruk moeten waarnemen”

Even wat uitleg: bij de meeste grandslams en enkele andere grote toernooien wordt er sinds enkele jaren gebruikgemaakt van Hawk-Eye, een computerbeeld waarop tennissers zich kunnen beroepen als ze twijfelen of een bal in of uit was. Maar dat is er op het gravel van Parijs niet. Want ja, er is immers gravel en daarop zie je normaal een balafdruk wel. Stakhovsky zei volgens de NOS achteraf dat de umpire een “verkeerde call had gemaakt”:

“We spelen op gravel, waarop je duidelijk een afdruk moet kunnen waarnemen. En helaas zijn niet alle scheidsrechters daartoe in staat.”

Hij kan nu een geldboete krijgen, maar denkt dat de gemaakte foto hem daartegen kan wapenen.

Hij deed dit al eens eerder

Stakhovsky werd door zijn tegenstander Gasquet, die trouwens won met 6-1, 6-4, 6-3, al “een van de grappigste spelers op het circuit” genoemd. De grappenmaker haalde dit fototrucje zelfs al eens eerder uit. Begin deze maand deed hij het tijdens het ATP-toernooi van München.

Twitter avatar Stako_tennis Sergiy Stakhovsky Here comes the MARK )) http://t.co/tQv4jHhkNO

Het had toen geen gevolgen, maar er werd wel uitgebreid gereageerd op Twitter, ook door collega-tennissers:

Twitter avatar milosraonic Milos Raonic @Stako_tennis it’s in!!!
Twitter avatar theljubicic Ivan Ljubicic @Stako_tennis Staky, no space between the ball and the line. Ball is in 😎😎😎😎😎

Of je pakt gewoon een tv-camera erbij

Nog een leuk voorbeeldje, ook al was dit meer een ware ‘meltdown’. De Serviër Viktor Troicki flipte volledig na in zijn ogen fouten van de umpire tijdens het toernooi in Rome. Hij ging zelf zó ver, dat hij een cameraman die aan de zijlijn stond meenam aan de hand om een balafdruk te laten zien (vanaf 2:44). Die deed dat zonder morren. Zijn tegenstander, de Let Ernest Gulbis, was minder gecharmeerd van het voorval dan het aanwezige publiek. Hij won trouwens wel dik.

    • Frank Huiskamp