Staatsloterij misleidde deelnemers - gedupeerden eisen inleg terug

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van de deelnemers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Grotere prijzen van vijftigduizend en honderdduizend euro vielen ook op loten die niet waren verkocht. Daardoor keerde de Staatsloterij minder uit dan was beloofd.

De zaak kwam aan het licht door een uitzending van Tros Radar in oktober 2007. Daarop spande de Stichting Loterijverlies namens 26 duizend gedupeerden een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij. De rechtbank stelde de stichting in 2010 in het ongelijk.

Volgens het hof heeft de loterij zich echter wel degelijk schuldig gemaakt aan misleiding (uitspraak). In de reclame-uitingen, waarin bijvoorbeeld melding werd gemaakt van twintig prijzen van honderdduizend euro, werd niet aangegeven dat deze prijzen ook op niet verkochte loten konden vallen.

Het gaat om ruim 31 miljoen euro

De Stichting Loterijverlies wil nu dat de Staatsloterij de gedupeerden het geld teruggeeft dat zij tussen 2000 en 2008 aan loten hebben besteed. Een woordvoerder van de stichting:

“Onze eis is bekend. Bij de stichting hebben zich 26 duizend mensen aangesloten. Dat is 12,50 per maand, twaalf maanden per jaar en dat maal acht. Dat is 1200 euro per klant. Dat gaat dus om ruim 31 miljoen euro.”

‘Kaarten liggen nu anders’

De stichting verwacht dat er nog meer mensen zich zullen aansluiten om (een deel) van hun geld zullen terugkrijgen.

“Er zijn in totaal 1,4 miljoen vaste spelers die zijn gedupeerd en waarvan een deel zich mogelijk aansluit. We zullen de Staatsloterij dan ook zeker niet sparen. Daar hebben ze ons ook geen goede reden voor gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben zich de afgelopen jaren hautain en arrogant gedragen. We waren maar een clubje zeikerds. Maar de kaarten liggen nu anders.”

De woordvoerder laat weten dat ze hopen dat de Staatsloterij binnenkort om tafel wil gaan zitten om te onderhandelen en tot een schikking te komen. “Maar als dat tot niets leidt, gaan we weer procederen.”

De Staatsloterij laat weten dat de “complexe uitspraak” uitgebreid wordt bestudeerd.

“De Rechtbank in Den Haag heeft in 2010 alle door Loterijverlies geëiste vorderingen afgewezen. Het Hof heeft echter nu enkele vorderingen in Hoger Beroep wel toegewezen. We kijken nu naar de mogelijkheden voor cassatie. Daarna bepalen we onze positie.”