Soennitische bommenreeks in Bagdad

Residents gather at the site of bomb attacks in Baghdad May 27, 2013. More than 70 people were killed in a wave of bombings in markets in Shi'ite neighbourhoods across Baghdad on Monday in worsening sectarian violence in Iraq. REUTERS/Thaier al-Sudani (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Residents gather at the site of bomb attacks in Baghdad May 27, 2013. More than 70 people were killed in a wave of bombings in markets in Shi'ite neighbourhoods across Baghdad on Monday in worsening sectarian violence in Iraq. REUTERS/Thaier al-Sudani (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) REUTERS

Irak

Een reeks aanslagen met autobommen heeft gisteren in en rond Bagdad aan zeker 66 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat hebben bronnen bij de Iraakse autoriteiten gezegd. De aanslagen vonden vooral plaats in de shi’itische delen van de Iraakse hoofdstad. De meeste slachtoffers vielen in de oostelijke buurt Habibiya waar twee autobommen ten minste twaalf levens eisten. In Al-Maalif gingen twee bommen vlak na elkaar af. Zes mensen werden gedood. Een uur eerder kwamen vijf mensen om bij een explosie op de drukke Sadounstraat in het centrum van de hoofdstad, waar veel klinieken, apotheken en winkels liggen. Een autobom in het noordelijke Sabi al-Boor kostte aan acht burgers het leven. De aanslagen passen in het patroon van toenemend geweld in Irak tussen soennieten en shi’ieten. Soennitische groeperingen en aan Al-Qaeda gelieerde organisaties in Irak hebben de afgelopen maanden hun geweldscampagne in het land stevig opgeschroefd. Alleen al in de afgelopen twee weken vielen bij aanslagen in Irak meer dan 350 doden. Shi’itische wijken zijn doorgaans het doelwit, wat de vrees voor oplopend sektarisch geweld tussen soennieten en shi’ieten doet toenemen. Eerder gebeurde dat al in 2006 en 2007. Duizenden mensen kwamen bij dat geëscaleerde geweld om het leven. NRC