SNS claimt 52 miljoen van Lips

SNS Bank claimt 52 miljoen euro van projectontwikkelaar Roger Lips. De ondernemer is vooral bekend van het mislukte winkelcentrum The Wall, langs de A2 bij Utrecht.

Het bedrag staat in het eerste curatorenverslag over het persoonlijk faillissement van Lips. Voor The Wall en andere projecten leende Lips honderden miljoenen bij SNS Reaal. Het faillissement van de ondernemer was recent aangevraagd door ABN Amro vanwege een schuld van circa 20 miljoen euro.

Het grootste deel van de claim, 49,5 miljoen euro, bestaat uit een restvordering uit het project The Wall. SNS financierde de bouw van dit winkelcentrum volledig in 2008. De bank werd vorig jaar deels eigenaar van het centrum toen Lips zijn hypotheekverplichtingen niet langer nakwam. Het winkelcentrum staat voor de helft leeg.

SNS Reaal kwam in de problemen doordat de vastgoedtak te makkelijk leningen verstrekte met een hoog risico aan vastgoedprojecten, zoals dat van Lips. Begin februari werd de bank-verzekeraar genationaliseerd.

Lips betwist de vordering van SNS Bank. Volgens hem heeft de bank hier al op een eerder moment afstand van gedaan. In totaal hebben verschillende banken voor zo’n 90 miljoen euro aan vorderingen op Lips.

Lips werd medio april persoonlijk failliet verklaard op verzoek van ABN Amro. Volgens Lips heeft de bank daarmee een afspraak geschonden. De vastgoedondernemer is hiertegen in beroep gegaan. Op 5 juni dient het hoger beroep.