Opinie

Arjen van Veelen Slim polsbandje

None

Een vriend van me draagt sinds kort een futuristisch armbandje vol ledlampjes. Het is de Nike Fuel Band, legde hij uit. Er zitten sensoren in die zijn bewegingen registreren. Het ding is gekoppeld aan z’n iPhone. Zo krijgt hij harde statistieken over zijn eigen gedrag.

Ik had zo’n gadget nog niet eerder van dichtbij gezien. Ik dacht aan al de polsbandjes van de afgelopen jaren: de gele of roze armbandjes tegen kanker; de polsbandjes van popfestivals; de magische armbanden die Wesley Sneijder droeg (de ‘Power Balance’). De pols is een goedgelovig lichaamsdeel. Maar dit was anders, leerde ik, dit bandje belooft juist wetenschap.

De Fuel Band komt voort uit de Quantified Self- beweging: mensen die geloven dat je beter leeft als je alles van jezelf meet. Zelfinzicht door cijfers. De beweging bestaat al weer meer dan vijf jaar, maar nu zag ik voor het eerst zo’n armbandje in m’n eigen omgeving. Dan weet je dat je er binnenkort zelf ook een draagt.

Ik zocht een expert die me alvast kon bijpraten en vond Jan Beekwilder, een internetondernemer van 45, een man die alles van zichzelf meet, en die al die lichaamsdata dagelijks deelt via zijn site QuantifiedJan.nl.

Behalve zo’n armbandje heeft hij nog veel meer medische gadgets. Op z’n site kun je zien wat hij eet, hoeveel hij sport, maar ook zijn slaapritme, zijn bloeddruk, zijn bloedsuikerwaarden, zijn whereabouts – zijn hele elektronische patiëntendossier. Het is een experiment.

Vroeger, vertelde Quantified Jan, werkte hij te hard, sportte hij te weinig en rookte hij te veel. Typisch zo’n man op koers voor een hartaanval, kortom, maar sinds zijn experiment loopt, leeft hij bewuster. Rookt niet meer. Drinkt niet meer. Sport. Eet gezond. Hij is nu al zo’n acht kilo lichter.

Quantified Jan is een beetje een bekeerling. Hij vertelde over de toekomst, als de computer in je broekzak nog slimmer is, als onze ouderwetse huiver voor privacyschending is verdwenen. Dan weten we meer over onszelf dan onze huisarts. Dan zullen zorgverzekeraars willen dat we allemaal onszelf meten. Onherroepelijk.

Een heel interessant verhaal, was het, maar ook gek. Straks zijn we allemaal topsporters, continue bezig met het monitoren van ons lijf, hightech navelstarend. En dan de verzekeraars. Die willen dat we gezonder gaan leven. Hoe gaan we gezonder leven? Als iedereen zo’n bandje om doet. Maar hoe krijg je iedereen zo ver?

Precies, hoe krijg je iedereen zo ver. Binnenkort verwacht ik een envelop met een gratis polsbandje en een begeleidende brief: doe dit ding om en deel je data, dan krijg je korting. Zo niet, premie omhoog.

De toekomst is zo klaar als een klontje. Het begint als hebbeding en eindigt als regime. Polsbandje wordt enkelbandje.