Rusland: aflopen wapenembargo Syrië ondermijnt slagingskans vredesconferentie

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Aleppo, twee maanden geleden. Foto EPA / Maysun

Rusland, bondgenoot van Syrië, stelt dat het aflopen van het EU-wapenembargo tegen Syrië de kans op het slagen van de vredesconferentie in Genève ondermijnt. Dat heeft Sergej Ryabkov, onderminister van Buitenlandse Zaken, tegen persbureau AP gezegd.

Na een urenlange vergadering bereikten ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie gisteravond geen overeenstemming over handhaving van het bestaande wapenembargo. Daardoor loopt het embargo, dat in 2011 werd ingesteld, aanstaande zaterdag af en hebben de lidstaten van de EU de mogelijkheid om de oppositie in Syrië van wapens te voorzien.

De Britten en Fransen hebben echter beloofd om af te zien van wapenleveranties tot 1 augustus. Juist om het door de VS en Rusland geplande vredesoverleg van volgende maand een kans te geven. Nederland zal in ieder geval geen wapens leveren, heeft minister Frans Timmermans laten weten.

    • Lex Boon