Rondje kennismaken. Maar geen cadeautjes!

King Willem-Alexander (L) of the Netherlands and Queen Maxima are seen in this official portrait in Amsterdam in this handout picture provided by RVD Koos Breukel May 6, 2013. Queen Beatrix of the Netherlands abdicated on April 30, handing over to her eldest son, Willem-Alexander, who became the first King of the Netherlands in over 120 years. RVD Koos Breukel/Handout via Reuters (NETHERLANDS - Tags: POLITICS ENTERTAINMENT ROYALS) ATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
King Willem-Alexander (L) of the Netherlands and Queen Maxima are seen in this official portrait in Amsterdam in this handout picture provided by RVD Koos Breukel May 6, 2013. Queen Beatrix of the Netherlands abdicated on April 30, handing over to her eldest son, Willem-Alexander, who became the first King of the Netherlands in over 120 years. RVD Koos Breukel/Handout via Reuters (NETHERLANDS - Tags: POLITICS ENTERTAINMENT ROYALS) ATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Hoezo is Willem-Alexander „geen protocolfetisjist” zoals hij een maand geleden nog op televisie vertelde? Onder de nieuwe koning luistert het protocol nauw. De honderd genodigden uit Groningen en Drenthe staan vanmiddag in tenue de ville op Havezate Mensinge in Roden. Ze mogen niet met uitgestoken hand op het koninklijk paar afstappen. Ze moeten wachten tot ze aangesproken worden en kunnen de koning en koningin dan alleen vousvoyeren met ‘majesteit’ of ‘meneer’ of ‘mevrouw’. En iets aanbieden is niet geoorloofd.

Jan Germs mag ook komen. Hij is directeur van ’t Huus van de Toal in het Drentse Beilen. Speciaal voor het koningspaar schreef hij mee aan ‘een korte cursus omgaan met Drenten’. De titel: Mag majesteit hier wel wezen? Drents voor: vindt majesteit het leuk hier? De directeur was van plan het paar het boekje aan te bieden, totdat hij het protocol ontving bij de uitnodiging van de commissaris van de koning. „Iets aanbieden mag niet. Wanneer kan ik ons boekje nu onder hun aandacht brengen?”

Twaalf provincies in zes dagen

Vandaag beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan hun kennismakingstour door de provincies. Zes dagen trekken ze ervoor uit, net zoals koningin Beatrix dat in 1980 deed. Elk bezoek kent een vast stramien: ’s ochtends de ene provincie, ’s middags de andere en tussen de middag een informele bijeenkomst met genodigden in de buurt van de provinciegrens. Na Groningen en Drenthe volgen donderdag Gelderland en Utrecht. Op 21 juni eindigt de tour in Den Haag.

Het programma vandaag zit propvol. Het koningspaar begint ’s morgens om 9.00 uur in de stad Groningen, bezoekt om 10.45 een uur lang Leek, gaat na het informele samenzijn met de genodigden in Roden 55 minuten naar Dwingeloo, doet Beilen in een kwartier en eindigt om 16.00 in Assen, om een uur later weer huiswaarts te keren.

De koning en koningin vertelden de commissarissen van de koning dat ze veel mensen en kinderen willen spreken. Als bestuurders hebben we daarvoor de loper uitgelegd, zei de Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar bij de presentatie van het programma, zelf zullen we achteraan aansluiten.

En alles kleurt weer oranje

Het leidt – althans op papier – tot Koningsdag avant la lettre. Een Oranjefeest. Eerder oud-Hollands dan modern. Met wandelingen, veel presentaties en nog meer optredens, ook van gymmende bejaarden in Beilen. Afgaand op het programma lijkt Drenthe het feest met net iets meer overtuiging te organiseren dan Groningen. RTV Drenthe kreeg 17.000 euro subsidie van de provincie om de dag live op televisie te verslaan, terwijl Groningen de hand op de knip hield. In Beilen waren de bomen gistermiddag oranje ingepakt, en kleurde de Dwingelder kerktoren oranje. Met dank aan de ondernemersvereniging die het dorp ook heeft voorzien van een oranje loper en de lantaarnpalen een kroontje heeft opgezet. „Het is in Dwingeloo al één groot feest”, zegt een woordvoerder lachend. „Ook de basisscholen hebben hun leerlingen de hele dag vrij gegeven.”

Wie zelf plaatjes wil kijken van het eerste provinciebezoek kan op televisie terecht bij RTV Drenthe voor de live registratie. De NOS houdt het bij een samenvatting van een half uur. Die wordt vanavond uitgezonden voor het Achtuurjournaal op Nederland 1, vanaf 19.24 uur.

En Jan Germs? Heeft hij al een list bedacht om zijn boekje aan te bieden? „Ik heb mijn hoop gevestigd op de commissaris van de koning Jacques Tichelaar. Hij heeft beloofd het in de bus aan te bieden.”

    • Wubby Luyendijk