Promotie opgeschort aan VU na mogelijke onregelmatigheden

Amsterdam - . De promotie van een econoom morgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) is opgeschort vanwege „diverse onzorgvuldigheden” in het manuscript.

Het proefschrift The new urban world, dat Karima Kourtit zou verdedigen, is deels gebaseerd op studiemateriaal van een internationale conferentie met vakgenoten in 2012. Volgens de decaan van de economiefaculteit, Harmen Verbruggen, is die informatie „met name in één hoofdstuk onzorgvuldig weergegeven”. „Ik weet op dit moment niet exact wat er mis is”, zegt Verbruggen, die inmiddels een onderzoek heeft gelast. „Iedereen begrijpt dat hier duidelijkheid over moet komen.”

Volgens Verbruggen is het niet ongebruikelijk dat een promotie wordt uitgesteld. „Wel dat het in zo’n laat stadium gebeurt.”

Dat komt volgens hem doordat hij pas vorige week door „mensen in zijn werkomgeving op de VU” werd ingelicht over mogelijke onregelmatigheden van Kourtit. Verbruggen: „Het is vooral heel vervelend voor haar. Tien jaar geleden deden we er in dit soort gevallen een blaadje met errata bij. Maar de tijden zijn veranderd.”

Eerder deze maand werd Kourtit op basis van haar onderzoek nog geselecteerd als finalist van de Amsterdam Science & Innovation Award 2013. Die nominatie werd trots door de persvoorlichting van de VU verspreid. Na de aanhouding van haar dissertatie heeft de VU haar nominatie voor de finale ingetrokken. De aan haar op internet door de universiteit toegezwaaide lof (‘Karima Kourtit is genomineerd!’) is inmiddels verwijderd.

In de jury voor de onderscheiding, waaraan een prijs van vijfduizend euro is gekoppeld, zit Kourtits promotor Peter Nijkamp. Verbruggen wist dat niet. „Dat hoeft ook niet. Ik ga ervan uit dat als haar onderzoek daar zou worden besproken, hij de kamer zal hebben verlaten.”

Nijkamp is een vooraanstaand wetenschapper. Van 2002 tot 2008 was hij voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het belangrijkste orgaan voor verdeling van geld voor wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2009 is Nijkamp universiteitshoogleraar aan de VU, een prestigieuze en gezichtsbepalende functie. Nijkamp wil niet reageren. Kourtit houdt zich, ook voor de VU, onbereikbaar voor commentaar.

Reageren? onderzoek@nrc.nl

    • Hugo Logtenberg