Promotie aan VU opgeschort wegens onzorgvuldigheden

De Vrije Universiteit in Amsterdam.
De Vrije Universiteit in Amsterdam. Foto ANP/ Koen Suyk

De promotie van een econoom morgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) is opgeschort vanwege “diverse onzorgvuldigheden” in het manuscript. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Het proefschrift The new urban world, dat Karima Kourtit morgenochtend zou verdedigen, is deels gebaseerd op studiemateriaal van een internationale conferentie met vakgenoten in 2012. Volgens de decaan van de economiefaculteit, Harmen Verbruggen, is die informatie “met name in één hoofdstuk onzorgvuldig weergegeven”. “Ik weet op dit moment niet exact wat er mis is”, zegt Verbruggen, die inmiddels een onderzoek heeft gelast. “Iedereen begrijpt dat hier duidelijkheid over moet komen.”

Ongebruikelijk dat promotie zo laat wordt uitgesteld

Volgens Verbruggen is het niet ongebruikelijk dat een promotie wordt uitgesteld. “Wel dat het in een zo’n laat stadium gebeurt.”

Dat komt volgens hem omdat hij pas vorige week door “mensen in zijn werkomgeving op de VU” werd ingelicht over de mogelijke malversaties van Kourtit. Verbruggen:

“Het is vooral heel vervelend voor haar. Tien jaar geleden deden we er in dit soort gevallen een blaadje met errata bij. Maar de tijden zijn veranderd.”

Eerder deze maand werd Kourtit op basis van haar onderzoek nog geselecteerd als finalist van de Amsterdam Science & Innovation Award 2013. Een nominatie die trots door de persvoorlichting van de VU werd verspreid. Na de aanhouding van haar dissertatie is haar nominatie voor de finale ingetrokken door de VU. De haar op internet door de universiteit toegezwaaide lof (‘Karima Kourtit is genomineerd!’) is inmiddels verwijderd.

In de jury van de prijs, waaraan een prijs van vijfduizend euro is gekoppeld, zit Kourtits promotor Peter Nijkamp. Iets waarvan Verbruggen niet op de hoogte was.

“Dat hoeft ook niet. Ik ga ervan uit dat als haar onderzoek daar zou worden besproken, hij de kamer zou hebben verlaten.”

Kourtit onbereikbaar voor commentaar

Nijkamp is een vooraanstaand wetenschapper. Van 2002 tot 2008 was hij voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het distributiecentrum van het geld voor wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2009 is Nijkamp universiteitshoogleraar aan de VU, een gezichtsbepalende functie. Nijkamp wil niet reageren. Kourtit houdt zich, ook voor de VU, onbereikbaar voor commentaar.