Show Paul de Leeuw grapt over hakmesmoord - Britten ‘not amused’

Paul de Leeuw haalt deze maand al meerdere keren de buitenlandse media vanwege enkele voorvallen in zijn show Langs de Leeuw. Afgelopen zaterdag ontstond de meest recente ophef toen de hakmesmoord in Londen geparodieerd werd. Een duidelijk gevalletje ‘too soon’ (op z’n minst) voor onder andere The Sun die in volle caps-lockmodus De Leeuws show ‘SICK’ noemt.

Screenshot van YouTube

Die Paul de Leeuw: twee keer in korte tijd haalt hij de buitenlandse media. Twee weken geleden wist hij menigeen al te shockeren door live in zijn programma moedermelk uit de borst van een vrouw te drinken en nu houdt hij de Britse gemoederen bezig vanwege een sketch waarin er over de hakmesmoord op soldaat Lee Rigby wordt gegrapt. Een duidelijk gevalletje ‘too soon’ (op z’n minst) voor onder andere The Sun die in volle caps-lockmodus De Leeuws zaterdagavondshow Langs de Leeuw ‘SICK’ noemt.

Eerst even de sketch die nu onder vuur ligt. Die maakte onderdeel uit van de wekelijkse quiz in De Leeuws show, waarin de presentator met zijn gast- in dit geval Wouke van Scherrenburg- het nieuws doorneemt.

Cabaretiers begeleiden dit dan met de nodige grappen en sketches. In een ervan wordt de ‘green room’ van het Songfestival geparodieerd, waar de kandidaten zitten. Jeroen Woe, cabaretier van dienst, gaat eerst langs bij de Duitsers: die willen niet gestoord worden, want ze kijken de Champions League-finale. Daarna komt hij bij de Britten: twee zwarte mannen zitten daar met bebloede messen aan een tafeltje. Of ze even willen zwaaien naar de camera.

http://youtu.be/qpnEsEbgmeU?t=11m52s

Het duurt amper een halve minuut, maar de reacties liegen er niet om. Meteen al trouwens, wanneer het publiek geschrokken lijkt te reageren. Zo ook Van Scherrenburg, zo ook De Leeuw, ook al lacht hij er nog wel om.

Cheap shot, volgens The Sun

De Britse pers stuitte iets later op het voorval. The Sun is woedend. De veiligheidsadviseur van de krant zegt:

“Those responsible are idiots. This was a cheap shot and it wasn’t funny.”

De moord op soldaat Lee Rigby zou worden “behandeld als een grap”. The Daily Mail, een andere Britse krant, is niet zo uitgesproken boos over de sketch, maar kopt wel “Dutch comedy show sparks outrage after actors waving ‘blood-soaked’ knives make fun of soldier Lee Rigby’s murder”

Op Twitter zijn er inmiddels ook al aardig wat verontwaardigde Britse reacties:

Twitter avatar ChristianQuick Christian Quick What the fuck is wrong with that Paul de Leeuw?
Twitter avatar mickoakey Mick Oakey Paul de leeuw, you are one sick person making fun of lee rigby’s murder, you should be kicked of tv for life you tosser
Twitter avatar real_red_1988 Nicky Foster Paul de Leeuw needs hanging from the rafters the fucking scumbag!!!! #Woolwich

Ook in Nederland kunnen we er niet echt om lachen

De Leeuw heeft niet alleen op Britse tenen getrapt, ook wij in Nederland konden er over het algemeen niet echt om lachen. “Respectloos en dom” is het, “schandalig”. In een artikel op de Dagelijkse Standaard wordt gepleit dat De Leeuw zijn excuses eens aanbiedt voor de “smakeloze grappen”. De eerdergenoemde veiligheidsadviseur van The Sun, zag dat Nederland de grap ook ongepast vond:

“I was made aware of this by Dutch friends, who were appalled. Thankfully, that’s the reaction of most Dutch people. They are as furious as people in Britain would be.”

“Don’t shoot the messenger”

De VARA-coryfee zelf lijkt zich te distantiëren van de grap van zaterdagavond. Op Twitter zei hij in reactie op iemand dat hij dat hij de inhoud van de quiz niet kent. Het is alleen niet duidelijk of zij zich specifiek richtte op deze sketch.

Twitter avatar pauldeleeuw1962 pdl @DejongeB @VlaanderenVL de kwizz is een zelfstandig item in het program waar ik inhoud ook niet van ken. Dont shoot The messenger!

Update 15.30: De makers van De Kwis hebben via de VARA inmiddels gereageerd op de ontstane ophef. Ze “betreuren” het als mensen gekwetst zijn door de grap. Ze benadrukken dat het onderdeel onafhankelijk van de De Leeuws show wordt gemaakt. Ze leggen hun keuze uit:

De grap met de twee Britten ging feitelijk niet ten koste van de omgekomen militair. Een heel absurde kant van de werkelijkheid (de krankzinnige aanslag) werd afgezet tegen een heel banale kant van de werkelijkheid (de gekte rond het Eurovisie Songfestival). (…) Iedereen verwerkt gevoelens die tragedies als deze oproepen op zijn eigen manier. Cabaretiers zullen lastige emoties het liefst te lijf gaan door er grappen over te maken. Vaak werkt dat goed. Een belangrijke functie van humor is juist dat het een uitlaatklep vormt. Het geeft lucht. Maar soms werkt het minder goed. De pijn of de schok die een bepaald voorval teweeg heeft gebracht is dan zo heftig, dat er -voor sommigen- nog geen plaats is voor luchtigheid.

Ook De Leeuw zelf bood vanmiddag nogmaals zijn excuses aan:

Twitter avatar pauldeleeuw1962 pdl @janfranke70 je hebt gelijk en alle anderen ook: ik draag de verantwoording voor de show! En het spijt me ten zeerste!

Vorige week was er het moedermelkincident

Zoals gezegd is het de tweede keer in een paar weken dat De Leeuw het buitenland haalt met een voorval uit zijn show. Twee weken geleden zoog hij moedermelk uit de borst van een vrouw. De show van die avond was in het kader van Moederdag gewijd aan de databank voor moedermelk. De Leeuw was benieuwd hoe het nou eigenlijk smaakt (“Lekker zoet?”):

http://youtu.be/_dXVE08D4P4

Ook toen dook The Sun erbovenop. En The Daily Mail. Dit aparte voorval reikte zelfs nog verder, zoals tot het Amerikaanse Gawker of 9News uit Australië.

…en dan was er nog de joint

Mei lijkt bovendien wel De Leeuws ophefmaand: een week dáárvoor liet hij tijdens opnames van zijn programma Manneke Paul, uitgezonden door Vlaamse zender VTM, twee mannen een joint roken. Zelf nam hij ook een trekje. Het werd in de uitzending uiteindelijk niet opgenomen, maar toch riskeren de programmamakers strafrechtelijke vervolging.

In Nederland deed hij al eens iets soortgelijks. Daar stak hij in Mooi Weer De Leeuw doodleuk voor een vrouw in het publiek een joint aan:

http://youtu.be/Rr1I5dYiqm4

    • Frank Huiskamp