Oud-volleybaldirecteur vast in zaak 'Murcia'

De 36-jarige Spaanse verdachte die zaterdag in Valencia werd aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op de Nederlanders Ingrid Visser en Lodewijk Severein, is Juan Cuenca Lorente. Hij is de oud-technisch directeur van volleybalclub CAV Murcia 2005. Dat melden Spaanse media vandaag op basis van bronnen binnen de politie.

De lichamen van de 35-jarige international Visser en haar partner Severein werden zondagavond gevonden in een boomgaard ten oosten van het plaatsje Alquerías. De twee werden sinds 13 mei vermist. Visser speelde tussen 2009 en 2011 voor CAV Murcia, toen Cuenca als technisch directeur onder meer de boekhouding van die club deed.

Gisteren maakte de politie bekend nog twee verdachten te hebben aangehouden in Valencia. Het gaat om twee Roemenen, 47 en 60 jaar oud. De politie vermoedt dat zij zijn ingehuurd voor de dubbele moord.

Volgens de laatste officiële verklaring van de autoriteiten werden Visser en Severein vermoord in een woning in Molina de Segura, een voorstad ten noorden van Murcia, die werd gehuurd door Juan Cuenca. Het koppel ging vrijwillig met een bekende mee naar het huis. Volgens de politiechef van Murcia, Cirilo Durán, gingen Visser en Severein er heen voor „zaken”.

Ze zouden een „groot meningsverschil” hebben gekregen, wat uiteindelijk tot de moord heeft geleid. De lichamen werden vervolgens begraven in een citroenboomgaard in Alquerías.

Wat voor zaken het betrof kon Durán niet zeggen. Wel zei hij dat het ging om zaken „gerelateerd aan volleybal”. Bekend is dat CAV Murcia, dat eind 2011 failliet ging, betalingsachterstanden heeft bij speelsters en leveranciers, mogelijk was Visser een van de schuldeisers. De familie van Visser en Severein zegt niet op de hoogte te zijn van een zakelijk reisdoel. Zij wisten wel dat Visser een afspraak had in een vruchtbaarheidskliniek in Murcia. Durán ontkende dat een relatie met drugshandel werd onderzocht.

Bronnen binnen de politie meldden eerder aan Spaanse media dat het stel twee dagen zou zijn vastgehouden in het appartement, en dat ze waren gemarteld.

Het autopsieonderzoek is nog niet afgerond. Verwacht wordt dat dit nog enkele dagen zal duren. Ook zijn de lichamen nog niet officieel geïdentificeerd. Het dna van de familie, dat nodig is voor de identificatie, kwam gisteravond aan in Spanje. Verwacht wordt dat de analyse vandaag zal uitwijzen dat het om de lichamen van het stel gaat.

    • Maite Vermeulen