‘Oud-manager volleybalclub Murcia onder verdachten moord Visser’

De citroenboomgaard in Alquerías, ongeveer 12 kilometer van Murcia, waar de Spaanse politie de lichamen van oud-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein heeft aangetroffen. Foto ANP/Robin Utrecht

Een van de verdachten die is aangehouden voor de moord op Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein is de oud-manager van volleybalclub Murcia. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Het zou gaan om Juan Cuenca Lorente. De Spanjaard was naast manager ook technisch directeur van de club waar Visser tussen 2009 en 2011 onder contract stond.

Als gevolg van een faillissement kwam er twee jaar geleden een einde aan het topvolleybal in Murcia. Cuenca was bij de club mede verantwoordelijk voor de financiële handel en wandel.

De Spaanse politie sprak gisteren al het vermoeden uit dat de slachtoffers en verdachten elkaar kenden. Een zakelijk conflict zou de aanleiding zijn geweest voor het misdrijf.

Het AD meldde daarop vanochtend dat het stel zou zijn vermoord vanwege een vastgoedinvestering van Severein. De laatste jaren zou zakenman Severein in het vastgoed zitten. “De politie denkt dat hij zakendeed met verkeerde mensen”, aldus een bron van rond de familie tegen de krant.

Op de dag van hun verdwijning zou het Nederlandse stel een afspraak hebben gehad met een omstreden Spaanse vastgoedhandelaar, Evedasto Lifante. Ook hij is verbonden aan de volleybalclub van Murcia: hij is voormalig eigenaar van de club, waar Visser eerder speelde. Zij zou geld van hem tegoed hebben.

Lichamen aangetroffen op citroenplantage

Naast Cuenca zijn er ook twee Roemenen aangehouden. Visser en Severein zijn vermoedelijk in het huis van een van de verdachten omgebracht en vervolgens in een citroenboomgaard begraven. Volgens de Spaanse krant La Verdad zouden de slachtoffers zijn “gemarteld en in stukken begraven”.

De politie vond de lichamen zondagavond deels begraven op een citroenenplantage, in de tuin van een vrijstaand huis in Alquerías. De autoriteiten vielen zondag een huis in de omgeving van Murcia binnen na een tip van iemand in Valencia.

Bij de inval werd een Spaanse verdachte aangehouden die de plek aanwees waar de lichamen begraven lagen - overigens op een andere locatie dan waar de inval werd gedaan. De lichamen waren op ongeveer vijftig centimeter diepte begraven.

    • Annemarie Coevert